Elveszti-e Pécset a Fidesz?

Elveszti-e Pécset a Fidesz?

A dzsámi és a hosszú évek óta bezárt Nádor szálló Pécsen (Fotó: Flickr.com/Korom János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Páva Zsolt pécsi polgármester májusban jelentette be, hogy az őszi önkormányzati választáson nem indul újra. Mi történt Pécsett az elmúlt tízéves Fidesz-uralom alatt, milyen esélyeik lehetnek a jelölteknek? Ennek jártunk utána a friss Magyar Hangban megjelent cikkben.

Sikeres érettségit kíván Páva Zsolt – hirdették az óriásplakátok 2016 májusában Pécs tanulóifjúságának. Hogy a vizsgák eredményét befolyásolta-e a városvezető pénzt nem sajnáló PR-fogása, azt nem tudni. A baranyai megyeszékhely alig egy év múlva viszont csődbe ment, az önkormányzat a legszerényebb számítások szerint is mintegy 7,5 milliárdos hiányt halmozott fel. Következményként pedig a kormányzat Pávát gyámság alá helyezte.

A hírt követő, 2017. szeptemberi közgyűlést nagy várakozás előzte meg: sokan abban bíztak, hogy Páva Zsolt – ahogy az ilyen botrányos helyzetben illendő – bejelenti lemondását, visszavonul. Nem ez történt. Ha lehetett is ilyen szándéka a polgármesternek, hosszú árnyékú patrónusai nem engedték, hogy megtegye a lépést. A jelenlévőkkel a közvéleményt lehervasztva csupán azt közölte, kik és milyen ügyekben fognak gyámkodni fölötte. Legalábbis hivatalosan. A nem hivatalos gyámkodás ugyanis Páva 2009-es hivatalba lépése óta beszédtéma a helyiek körében: a könnyen befolyásolható polgármester sziluettje mögött rendre Bánki Erik, a megyei Fidesz erős embere, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke (nem mellesleg az MLSZ elnökségének tagja) és Csizi Péter tűnik fel. Az országosan nem ismert Csizi fontos és befolyásos háttérember 2018-as kieséséig (Mellár Tamás ejtette ki) helyi országgyűlési képviselő volt, jelenleg a Főkefe, az Erfo, a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője.

A gödör mélyén: megtörhető az esztergomi átok? | Magyar Hang

Kopaszok a vízműnél

Az ősfideszes Páva Zsolt először 1994-ben lett Pécs első embere. A fiatal demokraták akkor szívesebben indították volna Mikes Évát (Trombitás Zoltán egykori fideszes képviselő feleségét), ám a határozott politikusnőtől a Fidesz helyi szövetségesei, az SZDSZ, az MDF és az FKGP is tartott. Így maradt a páston a konfliktusokat nem szerető, békés természetű ügyvéd. „Zsolt fizimiskája jól eladható: bizalomgerjesztő, intelligens arcú férfi , rendezett családi élettel” – hangzott mellette az érv. Az egyre inkább a szocialistákhoz húzó SZDSZ a ciklus közepén puccsszerűen otthagyta az ellenzéki koalíciót, és átállt az MSZP-hez. Páva meghátrált, pártja utóbb szemére is vetette „puhaságát”, hogy nem állt fel posztjáról, sőt összebútorozott a szocialistákkal. Akkor úgy tűnt elveszítette a Fidesz-vezetőség, Orbán Viktor bizalmát. Ráadásul Páva 1998-ban, az első Fidesz-kormány alatt az MSZP helyi ura, a keménykezű, határozott Toller László ellenében nem vállalta az indulást, 2002-ben pedig a kampány kezdete előtt – miután bejelentették, hogy jelölt lesz – visszalépett. Amikor Toller halála után, 2006-ban mégis indult, kikapott az MSZP színeiben kandidáló, hivatali ideje alatt elhunyt Tasnádi Pétertől.

Furcsa, több cikluson átnyúló második polgármestersége a 2009-es időközi választással kezdődött, amikor maga mögé utasította az akkor még szocialista Szili Katalint. Hogy miért nem engedte el a kezét a kemény, gátlástalan küzdelmeket kedvelő Fidesz-vezérkar már korábban, arra pontos magyarázat nincs. Könnyen lehet, káderhiánnyal küzdöttek; elképzelhető, hogy emellett úgy vélték: a kulturált megjelenésű polgármesterrel könnyebben el lehetett adni vállalhatatlan dolgokat is. Néhány ügyből legalábbis erre következtethetünk.

A megyei jogú városok felében is nyerhet az ellenzék? | Magyar Hang

Hivatalba lépése után nem sokkal, 2009. október 5-én hajnalban (formálisan az ő kezdeményezésére és akaratából) a városvezetés emberei kigyúrt őrzővédőkkel megjelentek a pécsi vízművek központjában (a cég 48 százalékos kisebbségi tulajdonosa a francia multi, a Suez Environnement volt) és villámgyors puccsot hajtottak végre. A kopaszok a kapunál útját állták a vízmű vezetésének, amely egy ideje vitában állt a fideszes polgármesteri adminisztrációval. A menedzsment hamarosan megtudhatta, hogy a város a továbbiakban nem tart igényt a munkájukra. A jól beburkolt legfontosabb vád az volt, hogy a vezetőség „talicskázza ki a pénzt” a vízművekből, amit utóbb nem sikerült igazolni. Kétségtelen, hogy 2010 előtt itthon a nemzetstratégiai jelentőségű vízügyekkel kapcsolatban komolyabb polémia zajlott. A két nagy multinacionális vállalat, a Veolia és a Suez a Gyurcsány-kormány magánosítási szándékaitól bátorítva szemet vetett a hazai vízpiacra.

Nem gondolkodik a pécsi polgármesterségen a holland „migráns" | Magyar Hang

A tervezett privatizáció ügye Bajnai Gordon hivatalba lépése után azonban elakadt. A pécsi „vízháborút” ugyanakkor egyértelműen törvénytelen eszközökkel vívták, amellyel a városvezetés pontosan tisztában lehetett; a kaposvári törvényszék birtoksértésért el is marasztalta az önkormányzatot. A cég elfoglalását többen nemcsak utólag, hanem már akkor is a pártvezetés által elrendelt „einstandolási főpróbának” tartották, amely a tűréshatárok kitapogatására, egyben tágítására is szolgált. Az is bizonyos, hogy a régi-új városvezető asszisztálásával végrehajtott erőszakos ügyleteken a Pávát jól ismerők meghökkentek, hiszen egész addigi életében a háta közepére kívánta a hasonló akciókat.

A Volvo-gate

A Pécsi Közlekedési Zrt.-re (PK) a pécsi szocialista uralom alatt is rájárt a rúd, a helyi közlekedésre kis híján összeomlott, a buszokat pedig gyorsan eladták. Az ügylet mögött helyi vélemények szerint már akkor érzékelhető volt az informális pécsi szocialista és fideszes együttműködés. Ahogy Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője fogalmaz egy írásában: „kétséget kizáróan azt sem mernénk állítani, hogy az akkori buszos ügylet mögötti befektetők valós tulajdonosi és érdekköre egészen biztosan nem kötődött a Fideszhez semmilyen módon sem”.

A lerongyolódott, eladósodott PK központját 2011 márciusában szintén kidobók közreműködésével foglalták el „Páva Zsolték”. Új menedzsment jött, majd a közösségi közlekedést a nem sokkal korábban alapított Tüke Busz Zrt. vette át. Az elöregedett addigi flottát kiváltó új járművekre 2014-ben érkezett egy kisebb megszorításokkal elfogadható ajánlat Hollandiából. A 6-7 éves Volvo márkájú csuklós, illetve szólóbuszokkal egyetlen gond adódott: a járműveket addig elővárosi közlekedésben használták kevés ajtóval, kényelmetlen ülésbeosztással. A holland flotta kikiáltási ára 2,5 milliárd forint volt, a város ennyiért is hozzájuthatott volna a járművekhez, ám egy strómancég közreműködésével végül 3,5 milliárdot fizettek ki a buszokért. A pécsieket egymilliárddal megrövidítő ügy talán soha nem jut nyilvánosságra, ha 2016-ban nem indul meg a vizsgálat Hollandiában: egy holland–magyar állampolgár ugyanis gyanút keltően hatalmas összegnyi eurót fizetett be egy helyi bankban. A pécsi buszvásárlással több szálon összeérő ügyben a bredai holland ügyészség kezdett nyomozni, majd miután megkeresték a magyar kollégákat, a Polt Péter irányította hazai ügyészségnek is el kellett rendelnie a vizsgálatot, amelyben jelenleg – elkerülendő az esetleges összejátszást – a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség felügyelete mellett a Fejér megyei kapitányság jár el.

„Van az állampárt, vele szemben meg az ellenzék" | Magyar Hang

A Szabad Pécs korábbi kétrészes riportjában azt állította, hogy az ügynek „négy kulcsfigurája van. A két közszereplő, egyikük rokona, illetve a rokon egyik szomszédja”. Körömi Attila, a Momentum helyi politikusa május 19-ei sajtótájékoztatóján a botrány csigalassúsággal haladó vizsgálatát kifogásolva azt is megjegyezte: „Bánki Erik, Madár Péter, Csizi Péter sokat tudhat a vélhetően egymilliárddal túlárazott közbeszerzésről, csak meg kellene kérdezni őket” tanúként. (Madárt eddig nem említettük: a pécsi közgazdasági karon tanító professzort Bánki rokonaként, unokatestvéreként emlegetik a városban. A város 2017-es bedőlése után tagja volt annak a bizottságnak, amely az elmúlt negyedszázad ügyeit átvilágította, sok mindent tudhat ezért is.)

Fidesz–MSZP

A korrupciós ügyek Pécsett egyáltalán nem új keletűek, csak korábban a két nagy párt néhány emberének közös védőernyője alatt zajlottak. Sokatmondó például, hogy a baranyai közgyűlésbe 1994-es önkormányzati választáson után bejutó, fideszes frakcióvezetőként dolgozó Bánki Erik a szocialista irányítású megyében megkapta a közbeszerzési bizottság elnöki posztját. Bánki jó informális kapcsolatokat ápolt a baranyai MSZP-sekkel, különösen az akkori pécsi polgármesterrel, Toller Lászlóval. Csöndes együttműködésük jelenlegi ismereteink szerint a megyei munkaügyi központ ügyében csúcsosodott ki. Az előzményekhez tartozik, hogy a Baranya Megyei Munkaügyi Központnak (BMMK) a kilencvenes években nem volt székháza, hat különböző épületben működött. Megoldásként azt találták ki, hogy a BMMK költözzön bérelt épületbe. Bánki cége 1997 januárjában úgy nyerte el a kérdésben kiírt tendert, hogy általa kiadni akart épület még nem is volt a tulajdonában. A pályázatban ezt elhallgatta, a Király utca 46.-ot (ahová a BMMK került) két héttel azután vásárolta meg, hogy a pályázaton győzött. A tíz évre szóló szerződést, kivédendő az inflációt a német márka árfolyamához kötötték. Hogy milyen busásan térülhetett meg az üzlet, az kiderül egy, az akkori Magyar Hírlapban megjelent kalkulációból. E szerint a tíz év alatt – a kezdő, tehát az inflációt nem követő bérleti díjjal számolva is – 230 millió (áfa nélkül 183 millió) forint hasznot hajthatott a politikus-vállalkozónak; a kontraktus legfeljebb a magyar államot érinthette rosszul. (Az első Orbán-kormány idején a fideszes Szociális és Családügyi Minisztérium Ellenőrzési Főosztálya vizsgálódott az ügyben, de megállapították, hogy minden jogszerű volt.)

Páva Zsolt után

Az egykor nagy hatalmú Bánki Eriket kistafírozó szocialistáknak azóta nemcsak a megyében, de országosan is bealkonyult. Városi vezetésük kicserélődött. A múlt ezen nagyon távoli árnyaival most érthető módon keveset foglalkoznak, a hangsúly a várost egy évtized alatt lelakó Fidesz-uralom leváltására helyeződött. Az ellenzék esélyei megnőttek. A kormánypárt Pécsett láthatóan továbbra is káderhiánnyal küzd. Páva Zsoltot a vele való biztos vereségtől tartva megalázó procedúra után levették a sakktábláról, visszavonulását maga jelentette be. A döntés a Fidesz szempontjából érthető, hiszen Páva a már említettek mellett erősen támadható például azzal is, hogy bár Pécs 25 milliárd forintot kapott a Modern városok program keretében, ehhez képest szinte semmi sem épült meg. Az ígért vásárcsarnoknak két éve kellene állnia, az elkerülőút nincs kész, a Misina-tetőn a tévétorony felújítása félbemaradt. (Igaz, történtek óvoda- és iskolafelújítások.)

A Fidesz jelöltje most Vári Attila volt vízilabdázó olimpiai bajnok, aki hosszas győzködés után vállalkozott a nehéz feladatra. A felmérések szerint a helyiek így sem elégedettek vele: nem ismerik, másrészt komoly vezetői tapasztalata nincs; az élsportolói mivolt pedig valószínűleg kevés a polgármesterséghez. Mondják, hogy a Fidesz már „elengedte Pécset”, helyette Szeged megszerzésére koncentrál. Erről azonban szó sincs. Nyilvánvalóan küzdeni fognak a végsőkig, pozíciójuk mindenáron való megőrzéséért. A helyi pártszervezetben információink szerint azt sejtik, hogy még győzelem esetén is nagy változások várhatók. Ha pedig Vári bukik, akkor valószínűleg kő kövön nem marad a helyi Fideszben.

Létrejött az ellenzéki összefogás Pécsett | Magyar Hang

A legesélyesebb kihívó Péterffy Attila energetikai szakember, az ellenzék közös jelöltje több nagy céget irányított már, jelenleg a Főtáv egyik igazgatója. Indítását egyedül az LMP kifogásolta. Péterffyt a párt azért nem támogatja, mert a helyi hőerőmű, amelynek egy ideig az élén állt, a Mecsekből nagyobb mennyiségű fát vágott ki. A karaktergyilkosságként aposztrofált vádat, amelyet Keresztes mellett a Fidesz is ismételget, Péterffy egy sajtótájékoztatón statisztikai adatokkal, grafikonokkal cáfolta.

Az LMP végül az önálló indulás mellett döntött, Kóbor József biofizikus, sugárvédelmi szakértő, jelenlegi önkormányzati képviselő személyében találták meg polgármesterjelöltjüket. A Mi Hazánk Mozgalom is saját polgármesterjelöltet indít Sándor Zoltán személyében, aki a Pécsi Tudományegyetem kutatója, farmakológus.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/28. számában jelent meg, 2019. július 12-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/28. számban? Itt megnézheti!