Emmi: a szakdolgozók béremelésével kezdte az egészségügyi bérek rendezését a kormány

Emmi: a szakdolgozók béremelésével kezdte az egészségügyi bérek rendezését a kormány

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott ünnepség résztvevői a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet előtt 2020. május 11-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a szakdolgozók béremelésével kezdte az egészségügyi bérek rendezését – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara állásfoglalására reagálva azt írták: a kormány az elmúlt hat évben olyan jelentős lépéseket tett az egészségügyi szakdolgozók anyagi megbecsüléséért, amire azt megelőzően még nem volt példa.

A 2018-ban indított béremelési programnak köszönhetően négy lépcsőben, összességében 72 százalékkal emelkedik 2022-ig az egészségügyi szakdolgozók fizetése. A kormány 2019-ben 8 százalékos előre hozott szakdolgozói béremelést hajtott végre, amelybe már a védőnők is bekerültek – tették hozzá. A közleményben emlékeztettek arra, hogy az idén januári, további 14 százalékos fizetésemelésben már megközelítőleg 81 ezer szakdolgozó és körülbelül négyezer védőnő részesült.

– Idén novemberben további 20 százalékkal emelkedik az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetése, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos béremelésben részesülnek, így 2022-re egy ápoló átlagosan a két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt keresett – jegyezték meg. A szaktárca a kormány kiemelt céljának nevezte, hogy minden egészségügyi dolgozónak kiszámíthatóbb megélhetési és előmeneteli lehetőséget biztosítson, ezzel is megköszönve helytállásukat, azt, amit a koronavírus terjedésének megakadályozásáért és a magyar emberek egészségének védelméért tesznek.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) hétfőn a kamara honlapján közzétett közleményben azt írta, az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő és nagyságrendű bérrendezést tart szükségesnek a szakdolgozóknál is. Úgy fogalmaztak, a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős emelkedése miatt egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelés nehezedik kollégáikra, ami már veszélyezteti a beteg- és a dolgozói biztonságot. „A bizonytalan jövőkép rendkívüli feszültségeket okoz a szakdolgozók körében” – közölték.