Emmi: Két részletben kapják meg a tanárok a 100 százalékos táppénzt

Emmi: Két részletben kapják meg a tanárok a 100 százalékos táppénzt

Koronavírusteszthez vesz mintát Csicsely Stefánia, a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatója Siposné Varga Ildikótól, a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusától az intézményben 2020. december 2-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki munkavégzése során kapta el a koronavírust – közölte az Atv-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tájékoztatás szerint a teljes összeget két részletben kapja meg a dolgozó: először a 60 százalékos táppénzt, majd a maradék 40 százalékot akkor, ha a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárást az érintett hatóságok befejezték.

Az Emmi az Atv-nek adott válaszában azt írta: pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal, mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel.

A szaktárca az adónak azt is kiemelte: „Annak a pedagógusnak, aki hatósági karanténban van, de tünetmentes, ha lehetősége van otthonról munkát végezni és vállalja is azt, otthoni munkavégzést rendelhet el a munkáltató. Ebben az esetben természetesen nem kell táppénzre mennie, hiszen munkát végez, így a teljes fizetését megkapja.”

– Korábban híradónknak Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője arról számolt be: sok pedagógus azért nem akart részt venni a tesztelésben, mert attól tartottak, hogy nem kapják meg a megígért 100 százalékos táppénzt – emlékeztetett a témával kapcsolatban az Atv.

A pedagógusok tömeges koronavírus-tesztelésének esetleges leállításával kapcsolatban a pedagógus szakszervezet szombaton azt közölte, nem értik, miért állítja le a kormány a tanárok tesztelését. „Ez azt jelenti netán, hogy jövő héttől bezárják az intézményeket, amire nagy szükség volna, és végre elkezdődik előbb a téli szünet, vagy valami egészen más oka van” – mondta az RTL Klubnak ezzel összefüggésben Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja.