Erkélyen sem lehet tűzijátékozni szilveszterkor

Erkélyen sem lehet tűzijátékozni szilveszterkor

Forrás: Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy az utcákon is tilos lesz a tűzijátékozás, petárdázás szilveszter éjjel, úgy erkélyen sem lehet majd pirotechnikai eszközöket használni – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója az MTI-vel. Mukics Dániel hozzátette, magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök lesznek használhatóak. A szokásos szilveszteri pirotechnikai eszközök így nem is érhetőek el a kereskedelemben.

Az első kategóriába a lakáson belül is használható eszközök tartoznak. Ilyen például a tortatűzijáték, illetve más játékos eszközök, amik nem jelentenek komolyabb veszélyt. Ezeket mennyiségi korláttal, de a teljes évben szabadon lehet vásárolni tizennégy éves kor felett. A második kategóriában az alacsony kockázatú, kis tűzijátékokat találjuk, amik a szabadban használhatóak. Ezek tizenhat éves kor felett szerezhetőek be, és kertes házak kertjéből lesz majd használható.

A harmadik kategóriában olyan közepes, szabadtéri használatra szánt tűzijátékok vannak, amiket korábban december 28. és 31. között lehetett megvásárolni, szilveszterkor pedig felhasználni. Ezeket idén árusítani és használni is tilos. A negyedik osztályba pedig a nagyobb tűzijátékokat soroljuk, amiket kizárólag pirotechnikus szakember használhat, például augusztus 20-án.

Miután a társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek, és ott a balesetvédelmi utasításban található védőtávolságot sem lehet tartani, így szintén nem lehet majd petárdázás színhelye. Ha valaki a társasház közös udvarán működtetne tűzijátékot, abban az esetben teheti meg, ha a társasház házirendje ezt megengedi.

A tűzijátékokat nem szabad sugárzó hő mellett, illetve más tűzveszélyes anyaggal egy helyen, tetőtérben, alagsorban vagy pincében tartani. Az elnedvesedett, illetve kiszáradt vagy sérült burkolatú termékeket nem szabad felhasználni. Az elhasznált, de még forró tűzijátékot senki ne dobja a szemetesbe, mert az kigyulladhat. Miután a tűzijátékok megriaszthatják az állatokat, ezért a kutyákat és macskákat érdemes ilyenkor beengedni a házba.