EU-csúcs: Még mindig távol a megegyezés

EU-csúcs: Még mindig távol a megegyezés

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő indul az Európai Unió csúcstalálkozójának második ülésnapjára Brüsszelben 2020. július 18-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem jósolható meg, hogy a most zajló európai uniós csúcsértekezleten sikerül-e megállapodásra jutni az uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó, gazdasági mentőcsomagról, ugyanis a sok jóakarat ellenére az álláspontok még mindig távol állnak egymástól – az MTI tudósítása szerint így fogalmazott Angela Merkel német kancellár vasárnap Brüsszelben, a csúcstalálkozó harmadik munkanapjára érkezve.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kormányának vezetője egyúttal kijelentette, mindent megtesz a találkozó eredményessége érdekében, azonban a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomag „kudarcot vallhat” a tárgyalások során. Még számos kérdés van az asztalon, egyebek mellett az alap mérete, az uniós pénzek elosztásának mechanizmusa, valamint a jogállamiság ügye.

Éppen ez utóbbi, a jogállamiság kérdése az, amelyben a magyar kormány hajthatatlan. Még szombaton a Politico tett közzé egy dokumentumot, amely alapján minden, a jogállamiság kritériumára vonatkozó megjegyzést kihúzott a magyar kormány a hétéves büdzsé tervezetének szövegéből. Öt helyen vettek ki, írtak át részeket, és a magyar változat a „szabálytalan, rendellenes” pénzügyi visszaélésekkel szembeni fellépésekről ír. Ezzel együtt a szankciókat valamennyi tagállam egyhangú beleegyezésével lehetne szerintük hozni bárki ellen.

Az már a csúcs előtt kiderült, Orbán Viktor és a magyar kormány egyértelművé tette, hogy költségvetési ügyekben nem akar semmiféle jogállamisági vitába belemenni, mondván, ez óhatatlanul politikai vita lesz.

A tanácskozás egyébként vasárnap délben folytatódik.