Európai Újságíró Szövetség: Európa vezetői védjék meg a média szabadságát Magyarországon

Európai Újságíró Szövetség: Európa vezetői védjék meg a média szabadságát Magyarországon

Résztvevők az Index melletti szimpátiatüntetésen 2020. július 24-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elismerően szólt az Index és a sajtószabadság mellett kiálló pénteki tömegdemonstrációról az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) hétfőn kiadott közleményében, és felszólította Európa vezetőit, hogy védjék meg a média szabadságát Magyarországon – írja honlapján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

Mogens Blicher Bjerregård, az EFJ elnöke szerint többé nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem biztosítják az alapjogokat, és a média sokszínűségének lebontásával az állampolgárok egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz.

„Az EFJ maradéktalanul szolidáris az Index dolgozóival. Büszkék vagyunk arra, ahogy reagáltak. Felszólítjuk az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy indítsanak vizsgálatot a magyarországi médiaviszonyok, a tulajdonosi struktúra és a pluralizmus leépítése miatt. Itt az ideje a tetteknek!” – tette hozzá Ricardo Gutiérrez, az EFJ főtitkára.

Múlt héten már az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová is kifejezte aggodalmát a magyarországi médiaszabadság és az Index sorsa miatt.

Az Index csaknem teljes szerkesztősége pénteken mondott fel, miután a vezetőség nem helyezte vissza pozíciójába a kirúgott főszerkesztőt, Dull Szabolcsot. A vezetőség és az újságírók közötti tárgyalások a feltételekről hétfőn kezdődtek, a hvg.hu úgy tudja, 20-22 embert azonnali hatállyal felmentettek a munkavégzés alól. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Index igazgatóságából valóban távozik-e Szombathy Pál vezérigazgató és Sztankóczy András, akikről lapunk írta meg, hogy lemondásukat helyezték kilátásba arra az esetre, ha feláll a szerkesztőség. A Válasz Online szerint pletykák terjedtek arról, hogy volt munkatársuk, Sztankóczy lehet az Index új főszerkesztője. Amikor az utolsó közös értekezletükön, a múlt héten erre rákérdeztek, Sztankóczy annyit mondott, hogy „nem tudom”.