Iványi Gábor bejutott saját központjába – Dulakodás a NAV-osokkal, rendőrök a helyszínen

Iványi Gábor bejutott saját központjába – Dulakodás a NAV-osokkal, rendőrök a helyszínen

Iványi Gábor bejutott a központba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

Habár a razzia még nagyban tart, sikerült bejutnia Iványi Gábornak az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjába. Ez azonban nem volt egyszerű, volt dulakodás a NAV-osokkal és már rendőrök is a helyszínen vannak. A lelkész most sem tudja, hogy pontosan miért jelentek meg nála a hatóságok. Délután hat órakor a NAV-osok zsákokban vitték el a lefoglalt holmit. (Az esti tüntetésről itt olvashat.)

A lelkész első körben többször is megkérte az épület előtt felsorakozott NAV-osokat, hogy mivel az ő központjukról van szó, ezért engedjék be. Az egyenruhások azonban ennek nem tettek eleget, kisebb lökdösődés is kialakult. Mindennek részese volt több országgyűlési képviselő is, mások mellett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke vagy Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője is. Miután ez a helyzet kiabálásig fajult, az egyik helyszínen lévő egyenruhás kikelt magából: levette a maszkját majd a kamerákba belenézve arról beszélt, hogy őt méltatlan helyzetbe hozzák.

Nem sokkal később a helyszínen lévők közül néhányan a sajtó képviselőinek társaságában egyszerűen bemásztak az ablakon egy létra segítsével, azonban a bent lévő egyenruhások elállták az útjukat. Folyamatosan azt ismételgették, hogy ez bűnügyi helyszín és mindenkinek el kell hagynia. Végül maga, Iványi Gábor is bejutott a belülről kinyitott ajtón keresztül, de őt is feltartóztatták egy ponton az egyenruhások.

A bent lévők folyamatosan kérték és kérik azt a határozatot, amely alapján a NAV-osok a helyszínen vannak, azonban ezt nem kapják meg. Mindössze annyi derült, hogy a költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban az eljárás alá vont személy Iványi Gábor testvére.

Délután négy óra előtt néhány perccel az elállt ajtók előtt várakozó Iványi Gábor azt mondta az ott lévőknek, hogy amennyiben őt elkezdik befelé tolni, akkor nem követnek el bűncselekményt. Ez meg is történt, az ajtó egyik üvege ki is tört, miközben a lelkész háta mögött álló NAV-osok azt kiabálták, hogy hagyják abba. Így az ajtókon ugyan átjutottak, de az ott lévő lépcső alján újabb NAV-osok állták útjukat. A háttérben közben zúgott, hogy „Veled vagyunk Gábor”, majd jött az is, hogy „Mocskos Fidesz”.

A történtek után úgy tűnik, hogy a NAV-hoz erősítés érkezett, egy kisbusz próbál ugyanis a központ udvarára bejutni. Emellett pedig már rendőrök is érkeztek a helyszínre.

Végül délután négy óra után Iványi Gábor, illetve a jelen lévő országgyűlési képviselők – Szél Bernadett, Szabó Tímea, Gurmai Zita –, illetve Donáth Anna európai parlamenti képviselő bemehettek abba a helyiségbe, ahol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal „eljárási cselekménye” zajlik és ahol a lelkész testvére is tartózkodik.

A lelkész később azt mondta, hogy pontosan most sem tudja, hogy milyen csalás miatt zajlik az eljárás és azt sem, hogy pontosan milyen indokkal jelentek meg náluk a NAV-osok. A papírt ugyanis csak akkor mutatták volna meg neki, ha a politikusok kimennek a helyiségből. Az eljárás kapcsán azt feltételezi, hogy azon összegek miatt lehet, amivel tartoznak az adóhatóságnak. Ám itt egyből leszögezte, hogy szervezetüknek 12 milliárd forintot kellett volna az államnak kifizetni, ezt mégsem teszik. 

Délután hat órakor az épületben az adóhivatal nyomozói rendőrök kíséretében több zsákot hoztak ki, vélhetően a bent lefoglalt iratokat.

Szél Bernadett az épületben előzőleg lapunknak elmondta, hogy azért lehetnek most is ott, mert országgyűlési képviselők és maradnak is, nem hagyják Iványi Gábort magára. Szabó Tímea pedig azt mondta, hogy teljesen egyértelműen koncepciós eljárás zajlik, Orbán Viktor és kormánya bosszút áll. – Megdöbbentem és szeretnék egy olyan országban élni, ahol nem vegzálják au elesettekért tevő embereket – közölte Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

Az ellenzéki pártok közben délután 6 órára szolidaritási megmozdulást hirdettek az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjához.

A történek előtt rövid sajtótájékoztatót is tartott Iványi Gábor, ott elhangzott, hogy a NAV-ellenőrzés egyértelműen politikai akció. Az oka pedig az lehet, hogy a lelkész neve felmerült az ellenzék köztársaságielnök-jelöltjeként. Szabó Tímea szerint azt az embert támadta meg az Orbán-kormány, aki az elesetteken segít évtizedek óta, azokon, akiket az Orbán-kormány nem hajlandó megsegíteni.

 

Több vezető ellenzéki politikus is reagált közösségi média oldalán arra a hírre, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal razziát tartott az Oltalom Karitatív Egyesület székhelyén, nem sokkal azután, hogy annak alapítóját és vezetőjét, Iványi Gábor lelkészt köztársasági elnöknek javasolta az ellenzéki összefogás egy része, ám végül a Jobbik vétója miatt Róna Péter közgazdászt indítják köztársaságielnök-jelöltként. 

Az Oltalom Karitatív Egyesült Dankó utcai központjában Iványiék szerint nagyjából 30 NAV-os jelent meg hétfő reggel házkutatási paranccsal. Mint emlékeztettek, az adóhatóság nem először próbálják behajtani az adótartozást, ami Iványi Gábor szerint azért halmozódott fel, mert a kormány milliárdokkal tartozik nekik. Iványi szerint „ez egy demonstratív politikai akció”.

Iványi Gábor megpróbált bejutni a Dankó utcai épületbe, de az ajtó előtt álló őrök nem voltak hajlandóak beengedni sem őt, sem a sajtó képviselőit.

Tudósítónk szerint az épületben lévő, eljárás alá vont személy Iványi Gábor öccse.