Ez történt a lebomló zacskókkal a Humusz komposztálójában

Ez történt a lebomló zacskókkal a Humusz komposztálójában

A zöldszervezetek megnézték, hogyan bomlanak le a komposztálóban a lebomló zacskók. (Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Greenpeace Magyarország és a Humusz Szövetség megnézte, mi történik 45 nap után a lebomló zacskókkal a komposztálóban.  

Mint arról lapunk is írt, a Greenpeace Magyarország és a Humusz Szövetség lebomlóként kínált műanyag zacskókat komposztált április közepén. Arra voltak kíváncsiak, hogy a zacskók valóban lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. A zöldszervezetek azt látták, hogy 45 nap alatt a komposztálóban lévő zacskók egy híján még nem bomlottak le teljesen, bár ennek folyamata már megkezdődött. A zacskókat hazai élelmiszerboltokból szerezték be, az ALDI, az Auchan, a SPAR és a Tesco üzleteiből. (A két szervezet által vizsgált CBA, COOP, Lidl, PENNY és Reál üzletekben csak hagyományos műanyag tasakok, vagy vegyesen papírból és műanyagból készült zacskók álltak a vásárlók rendelkezésére, lebomló zacskók nem.) A 45 napos kísérletben komposztálóba rakták a zacskókat – olvasható a zöldszervezet honlapján.

„Másfél hónappal a kísérlet kezdete után azt tapasztaltuk, hogy ennyi idő alatt az otthoni komposztálásra alkalmasnak jelölt zacskók döntő része nem bomlott le, a lebomlási folyamat viszont egyértelműen megkezdődött. A vastagabb zacskón még kivehető maradt a vonalkód, a logó, de már az is foszladozott, könnyen szakadt” – mondta el Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője. 

A zacskók között jelentős különbséget lehetett tapasztalni. Míg az ALDI vékonyfalú zacskója teljesen eltűnt, addig az Auchan és SPAR hasonló tasakjaiból kis foszlányok maradtak. Ugyanakkor a Tesco vékony zacskójából egy jelentősebb darab még láthatóan nem bomlott le, a SPAR vastagabb otthoni komposztálásra javasolt zacskója pedig szétfoszladozott ugyan, de viszonylag ép maradt.

A Greenpeace és a Humusz a kísérlettel azt méri fel, hogy a szatyrok és zacskók beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket, azaz ha ezek házi komposztálóba kerülnek, akkor valóban komposztálódnak-e. A komposztba került zacskók bomlását a két szervezet most ellenőrizte először, miután letelt a vizsgálatban megjelölt 45 nap. Ezután a projekt indulásához képest 3, 6, illetve 12 hónap után fogják újra megvizsgálni, mi történik a zacskókkal a komposztálóban.