Farkasházy nem tud róla, hogy újrakezdené Szárszót, Ujhelyi kavarást sejt a háttérben

Farkasházy nem tud róla, hogy újrakezdené Szárszót, Ujhelyi kavarást sejt a háttérben

Farkasházy Tivadar házigazda (j) és Selmeczi Tibor humoristák a XV. Szárszói találkozón Balatonszárszón 2016. június 18-án. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepődve értesültem egy barátomtól, hogy Újrakezdjük a balatonszárszói találkozót! címmel Ujhelyi Istvánnal és Horgas Péterrel meghívtam szeptember 9-ére a Margitszigetre sokakkal együtt, ahol a SzázSzó találkozón jelképesen átadom a stafétát – írta a nyomtatott Népszavában megjelent publicisztikájában Farkasházy Tivadar.

Mint arról lapunk is hírt adott, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő korábban azt mondta, hogy fel kellene éleszteni „a szárszói találkozók hagyományát”, mert véleménye szerint „igencsak ráférne a közéletre”. A 24.hu-nak akkoriban el is árulta, hogy az ötlettel meg is kereste a korábbi főszervezőt, Farkasházy Tivadar humoristát, valamint Horgas Pétert, a Civil Bázis vezetőjét, akik támogatásukról biztosították. Az új kezdeményezés már nevet is kapott, „SzázSzó” néven folytatnák, de nem Balatonszárszón, hanem Budapesten a Margitszigeten.

Ehhez képest Farkasházy azt írja, ő erről nem is tudott: „Elvégre Rákosi elvtársat is meghívták Rákosi elvtárs 60. születésnapjára. Ettől még ott lehetnék, mivel aznap Pesten leszek, a Duna túloldalán, a Fejtő-szobornál mondok néhány szót; ő nemcsak nálunk volt 2003-ban Szárszón, hanem 1937-ben József Attilánál is. De utána sietek Kötcsére, ahol meg én veszem át a stafétabotot a Polgári Piknik szervezőitől”. Mint hozzátette, már csak azért sem lehet jelen a Margitszigeten, mivel fogalma sincs, kiket hívott meg, kiket nem, s Horgas Pétert pedig nem is ismeri. – Ez persze nem lenne probléma, ha a tudtom nélkül általam is jegyzett meghívóban nem áll három olyan állítás, amely enyhén szólva nem felel meg a valóságnak, mert: 1. Nem kezdem velük újra Szárszót. 2. Nem adok át stafétát. 3. Nem hívtam meg rá senkit – fogalmazott a humorista, majd hozzátette: „semmi kifogása, ha összehoznak egy hasonló eseményt, mint Szárszó volt, „erről biztosítottam Ujhelyit, csak ne a nevemben, s ne nevezzék annak”. 

Kijelentette még azt is, hogy a mostani ellenzéknek nem az Orbán-rendszer a legnehezebb ellenfele, hanem saját maga. „Amíg ebben nem tesznek rendet ahelyett, hogy a Tranzitra és Tusványosra járkálnak fügefalevélként, megette a fene az egészet. Adja az ég, hogy e találkozó jól sikerüljön.”

Ujhelyi István és Horgas Péter a Népszava-cikkre sajtóközleményben reagált, illetve az európai parlamenti képviselő a Facebook-oldalán fűzött kommentárt Farkasházy kijelentéseihez: mint írja, Farkasházy „minden előzetes jelzés nélkül, általunk nem ismert okok miatt egy Népszava-publicisztikában jelentette be, hogy kiszáll a SzázSzó Találkozóból”. Ujhelyi leszögezte: nem szeretné nyilvánosságra hozni a levelezést, de azt elmondhatja, hogy személyesen és online is folyamatosan egyeztettek a humoristával mindenről, „a meghívó szövegétől kezdve a kreatív anyagok formavilágán át egészen a programban résztvevő meghívottakig”. – Még javaslatokat, megjegyzéseket is fűzött hozzá, amelyeket minden esetben beépítettünk. Egyszer majd megtudjuk, hogy kik és miért kavartak a háttérben; kinek áll érdekében ellehetetleníteni ezt a kezdeményezést – írja a politikus, aki szerint a SzázSzó Találkozót ennek ellenére megtartják a jövő héten.

Farkasházy és családja harminc éve, 1993-ban rendezte meg a balatonszárszói nyaralójukban az első Szárszói Találkozót. A rendezvényen egy nagyobb szünettől eltekintve egészen 2016-ig minden évben a család kertjében jöhettek össze a magyar politikai, gazdasági, tudományos és művészeti élet képviselői, hogy az ország aktuális ügyeiről vitatkozzanak. Eleinte a résztvevők között volt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is, ám később hagyományosan inkább a balliberális elit találkozóhelye lett a rendezvény.