Fejenként tízmilliós végkielégítés járhat az Orbán-kormány tagjainak

Fejenként tízmilliós végkielégítés járhat az Orbán-kormány tagjainak

Kormányülés 2021. május 19-én (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átlagosan tíz millió forint végkielégítés járhat az Orbán-kormány minisztereinek és államtitkárainak, amennyiben áprilisban az ellenzék nyer, és a kabinetnek távoznia kell – számolta ki a 24.hu. A portál számításai szerint ebben az esetben összesen 654 millió forintot tehetnek zsebre az érintettek. Minden olyan miniszternek és államtitkárnak, aki már legalább három éve betölti a posztját, hathavi illetmény jár felmentése esetén, ha három évnél kevesebb időt töltött el az adott tisztségében, akkor háromhavi pénzt kapnak pluszban. Mindössze két olyan vezető akad, akiknek nem jár semmi, mivel egy évet sem voltak a posztjukon.

A legtöbb pénzt a két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea kapná, mivel nekik a legnagyobb az illetményük, ötmillió forint havonta. Sülinek és Magernek 30–30 millió forint járna kormányváltás, vagy felmentésük esetében. A többi miniszternek meg kellene elégednie 11,9 millió forinttal, Varga Judit igazságügyi miniszternek pedig ennek csupán a fele, 5,9 millió forint jutna, mivel őt kevesebb mint három éve nevezték ki tárcavezetőnek.

Orbán Viktor miniszterelnök 9 millióval búcsúzhatna. A közigazgatási államtitkárok 11,4 millió forintot, a nem képviselő államtitkárok 10,5 milliót, az álláshalmozó, képviselői mandátummal is rendelkező államtitkárok pedig 7,8 millió forintot kapnának. Tizenkét olyan államtitkárt találtak, akiknek csak háromhavi pénz, vagyis 5,3 millió forint járna.

Persze, ha nyer a Fidesz, a végkielégítések egy részét akkor is kifizetik, hiszen szinte biztosan nem ugyanaz lesz az összetétele egy következő Orbán-kormánynak, mint az előzőnek volt, a végkielégítés pedig ez esetben is jár.

A 24.hu megjegyzi, hogy a 2010-es kormányváltás idején a Fidesz még keményen fellépett a „pofátlanul magas” végkielégítések ellen, és visszamenőleges hatállyal 98 százalékos büntetőadóval sújtották a kétmillió forint feletti végkielégítéseket. Az Alkotmánybíróság elsőre alkotmányellenesnek minősítette a törvényt, mire a kétharmados kormánytöbbség szűkítette az Alkotmánybíróság hatáskörét. A 98 százalékos különadót előbb 75 százalékosra mérsékelték 2014-ben, majd 2018 előtt szép csendben teljesen eltörölték, így a 2018-as kormányátalakítás során menesztetteknek már semmilyen különadót nem kellett fizetniük.