Ha nem is elnökként, de marad Fekete-Győr András

Ha nem is elnökként, de marad Fekete-Győr András

Fekete-Győr András és Orosz Anna

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum elnöki posztjáról leköszönt, de jövő tavasszal az országos listán úgy tűnik, befutó helyen lesz Fekete-Győr András. Egyelőre még kérdéses, hogy mikor választják meg hivatalosan is az utódját, addig Orosz Anna a párt alelnöke és az elnökség is dolgozik tovább.

– Nem tartanánk ma ott, ha András nem vezette volna ezt a pártot 5,5 éven keresztül – erről beszélt Orosz Anna, aki egyelőre alelnökként vezeti a Momentumot addig, míg egy rendkívüli tisztújításon meg nem választják az új pártelnököt. Mint mondta, a Momentum továbbra is egy emberséges, igazságos és zöld Magyarországért fog dolgozni, ezekre az értékekre mondtak igent a választók az előválasztás első fordulójában.

A legsürgősebb feladatnak azt nevezte, hogy az előválasztás második fordulóját sikerre vigyék a katarzisszerű első forduló után. Orosz Anna megfogalmazása szerint a párt „egy nehéz vitasorozat következményeképpen” Márki-Zay Péter támogatása mellett döntött, ő lehet szerinte, aki le tudja győzni Orbán Viktort, aki képviselni tudja az értékeiket és a megújulás garanciája.

A pártelnöki posztról leköszönő Fekete-Győr András az előválasztás első fordulójában elért eredményekkel kezdte: 130 ezer választópolgár szavazott a momentumos jelöltekre és 15 egyéni választókerületben a párt politikusai lesznek az ellenzék közös egyéni képviselő-jelöltjei. Ehhez képest ő miniszterelnök-jelöltként 3,4 százalékot szerzett, amit már korábban is abszolút kudarcként értékelt. Éppen emiatt kérte a Momentum 83 fős küldöttgyűlésének bizalmi szavazását, akik úgy döntöttek, rá „máshol van szükség a következő félévben”.

Kiemelte, hogy 5,5 évig volt a párt vezetője, ez idő alatt a Momentum az ellenzék megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Megköszönte az eddigieket és önironikusan azt is megjegyezte, hogy néha mondott hülyeségeket, bakizott, de az ember ezekből tanul.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a közös ellenzéki országos listán a momentumos nevekről a küldöttgyűlés dönt, de azt szeretnék, ha Fekete-Győr András „mint a Momentum egyik legsikeresebb és legismertebb politikusa” oszlopos tagja lenne majd a parlamenti frakciónak és majd később a kormánynak is. Orosz Anna leszögezte azt is, hogy a jövőben is számítanak rá, a távozó politikus is ezzel egyetértésben arról beszélt, hogy a munkát a párt érdekében folytatni akarja. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy ez jelent-e valamilyen formális pozíciót vagy sem.