Sulyok Tamás is lemond?

Sulyok Tamás is lemond?

Sulyok Tamás köztársasági elnök sajtónyilatkozatot tesz Rumen Radev bolgár elnökkel megbeszélésük után a Sándor-palotában 2024. május 25-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Rosszul indult az új köztársasági elnök hivatali ideje, és a folytatás sem alakult különbül. Az apja múltjával kapcsolatos félresikerült nyilatkozatait követően a Demokratikus Koalíció egyes vitatott szerződések kapcsán bűncselekmény elkövetésével vádolja, és immár a lemondását követeli. Habár az eddig nyilvánosságra került tények és körülmények alapján Sulyok Tamás nem vonható felelősségre jogilag, politikai tekintélye így is megpörkölődött.

Pedig eleinte nem tűnt különösebben veszélyesnek a neves történész, holokausztkutató Karsai László felfedezése, miszerint Sulyok apja valójában szélsőjobboldali személy volt. Elvégre felmenőink korabeli tetteiért nem vagyunk felelősek, és ez a tétel a mostani köztársasági elnökre is igaz. A probléma azonban nem volt ilyen egyszerűen elintézhető, ugyanis Sulyok Tamás évekkel korábban több interjúban is méltatta édesapja múltját, illetőleg a kommunista rendszer üldözöttjeként állította be őt. Hetekig tartó nyilvános polémia alakult ki, cáfolat követett ellencáfolatot, holott az új államfő az ügyet egy olyan egyszerű kijelentéssel is lezárhatta volna, hogy annak idején tévedett az apja múltját illetően, ám ehhez képest ő „családi legendáriumra” hivatkozott, és azt is kijelentette, hogy az apja „filoszemita” volt. Erre a Hócipő újság Gergely Anna történész kutatásai alapján dokumentumokkal bizonyította, hogy Sulyok László 1944-ben egy székesfehérvári, zsidók tulajdonában lévő lakást kért a polgármestertől a Magyar Nemzeti Szocialista Párt számára. Ezzel a köztársasági elnök álláspontja tarthatatlanná vált. Április 16-án az Országházban, a magyarországi holokauszt 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Sulyok Tamás kijelentette, megrendítette őt, amit a halott apjával kapcsolatban a nyilvánosság elé tártak. Az államfő tehát abbahagyta édesapja nyilvános megvédelmezését, és ezzel elvesztette a kommunikációs csatát. A következő, aktuális megpróbáltatás akkor érte a politikust, amikor a DK–MSZP–Párbeszéd listavezetője, Dobrev Klára nem valamelyik rokona múltjával, hanem a saját tetteivel szembesítette.

• Bűnös-e Sulyok Tamás?
• Mi a probléma a DK számára politikai szempontból az üggyel?
• Mi a valódi problémája a pártnak?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap június 6-ig kapható 2024/22. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!