Trump elítélése feltüzelte a republikánus adományozókat

Trump elítélése feltüzelte a republikánus adományozókat

Donald Trump volt amerikai elnök a manhattani büntetőbíróság tárgyalótermében a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án (Fotó: MTI/AP/Pool New York Magazine pool/Mark Peterson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Berobbant Donald Trump elnöki kampánya májusban: a Newsmax információi szerint összesen 300 millió dollárnál is több adományt gyűjtöttek be. Ebből 53 millió dollár a volt elnök elítélését követő 24 órában folyt be a számlára – a keményvonalas republikánusokat feltüzelte az, hogy kedvenc politikusukat bűnösnek találta a New York-i bíróság. Az ítélethirdetést követően Trump adományozási platformja nem bírta a terhelést és fél órára leállt, annyian próbáltak pénzt küldeni.

A Republikánus Nemzeti Bizottsághoz kétmillió adományozó 141 millió dollárt küldött, a volt elnököt támogató egyéb szervezetek további 150 millió dollárt kalapoztak össze. A 2 millió adományozó negyede egyébként most először adott pénzt Trumpnak. Az átlagos adomány 70,27 dollár volt – közölték. „Meghatottan állunk a Donald J. Trump elnök iránti támogatás özöne előtt. Az amerikai nép átlátott a csaló Joe Biden által manipulált peren, és erőteljes üzenetet küldött a demokratáknak! A valódi ítélet november 5-én fog megszületni” – mondta Chris LaCivita, a Trump-kampány vezető tanácsadója. A Biden-kampány még nem közölte a májusi adománygyűjtés összegét – áprilisban 51 millió dollárt sikerült összegyűjteni.

A legismertebb amerika választási-előrejelző portál, a fivethirtyeight szerint jelenleg Trump áll nyerésre az elnökválasztási versenyben, de előnye nem behozhatatlan, mert csak 1,4 százalékponttal van a hivatalban lévő elnök előtt. A végeredménybe alaposan bekaparhat a független jelölt: Robert F. Kennedy jr.-ra jelenleg a szavazók csaknem tíz százaléka voksolna.