Holland újságíró írt könyvet Orbánról, szerinte a legtöbb csodáló nincs tisztában a részletekkel

Holland újságíró írt könyvet Orbánról, szerinte a legtöbb csodáló nincs tisztában a részletekkel

Tijn Sadée

A holland újságíró, Tijn Sadée 2001 óta követi nyomon a magyarországi politikát. Nemrég megjelent, Az Orbán-klán – Az Európa elleni magyar támadás krónikája című könyvéből a holland olvasók is pontos képet kaphatnak az Orbán-rendszer működéséről. A szerzővel többek között arról is beszélgettünk, hogy kikerülhet-e Magyarország az Európai Unióból, és hogy mit tanultak az európai populisták, köztük Geert Wilders a magyar miniszterelnöktől.

Végül az Európai Unió kényszeríti rá az akaratát Orbánra, vagy Orbán tereli más irányba az Európai Uniót? Ez Tijn Sadée könyvének egyik fő kérdése, amely a június 9-ei európai parlamenti választások előtt különlegesen aktuális. Ám a részben Brüsszelben, részben Budapesten élő, 2001 óta több médium közép-európai tudósítójaként is dolgozó újságíró könyve korántsem csak erről szól. Lényegében születésétől rajzol portrét Orbán Viktorról, alaposan elemezve az erőszak árnyékában megélt gyerekkortól a baloldali-liberális eszmélésen és a jobboldali fordulaton át a mai, egypártrendszerre törő politikus pályaívét. Tijn Sadée-t, mivel jelenleg épp Brüsszelben tartózkodik, telefonon kerestük meg, hogy megkérdezzük: huszonhárom éve, amikor először találkozott Orbán Viktorral és az „Orbán-jelenséggel”, milyen benyomás alakult ki benne az akkor éppen első ciklusát töltő kormányfőről.

– Korábban is követtem a magyarországi, kelet-európai eseményeket, és volt egy képem erről a régióról, ám amikor 2001-ben Magyarországra költöztem a családommal, lenyűgözött az itteni közeg – mondja az újságíró. – A kulturális élet, a nyelv, amit sajnos máig nem tudtam rendesen megtanulni, Budapest: mindez nagy hatással volt rám. Ahogy komoly benyomást gyakorolt nemcsak rám, hanem minden külföldi újságíróra az akkori fiatal, öntörvényű, karizmatikus Orbán Viktor is. Hiszen ekkor még javában jelen voltak a magyar politikában a régimódi, gyakran motyogó, bajszos urak, akiket Orbán nemes egyszerűséggel posztkommunistáknak nevezett – hozzájuk képest ő az éles eszével, a humorával, angoltudásával, politikai tehetségével és ravaszságával nagyon is vonzó jelenség volt.

A kezdeti lelkesedést azonban hamar követte a kiábrándulás: Tijn Sadée elmondja, hogy két kulcspillanatot tud felidézni, amikor látta, érezte, hogy az elsőre kialakult kép árnyaltabb, mint hitte.

Erről is olvashat a cikkben:
• Melyek voltak a kiábrándulás pillanatai?
• Miért nem bánja szerinte Geert Wilders, hogy végül nem lesz miniszterelnök?
• Mit tanultak a populsták (köztük Wilders) Orbántól?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!