Felére csökkent a baleseti halálozás tizenkét év alatt, európai összehasonlításban mégis élen járunk

Felére csökkent a baleseti halálozás tizenkét év alatt, európai összehasonlításban mégis élen járunk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MTI tett közzé egy infografikát a Magyarországon 2001 óta közlekedési balesetben elhunytak számáról. Ebből az derül ki, hogy 2002 és 2007 között stagnált, utána azonban meredek esésnek indult a közlekedési balesetek áldozatainak száma, 1200-1400-ról 596-ra esett 2012-ben.

Azóta stagnálás tapasztalható, 600-650 személy halálozik el évente közlekedési balesetben.

A közúti balesetek száma nem csökkent olyan meredeken, mint a halálos áldozatoké, de itt is tapasztalható javulás 2007 óta. Akkor még csaknem 6000 szerencsétlenség volt a legrosszabb negyedéves adat, 2011 óta azonban már mindig 5000 alatti ez a szám (2019-ben például 4800), a legkevesebb balesetet produkáló negyedév adata pedig 3219 baleset volt tavaly. Az egyes negyedévek adatai jellemzően nagyon eltérőek lehetnek, és minden évben magasan kiemelkedik a harmadik negyedév (július-augusztus-szeptember) időszaka.

Az Európai Bizottság minden évben jelentést készít a közlekedési balesetekről. A tavalyi eredmény szerint az Európai Unió tagországai közül Romániában a legmagasabb a közúti balesetben elhunytak száma. Keleti szomszédunkat Bulgária, majd Lettország, Horvátország és Lengyelország követi, utánuk pedig Magyarország a hatodik helyen állt a 2019-ben közzétett statisztikában.