Fokozottan védett növényeket tiport el a gödi akkugyár vízvezetéke miatt Mészáros Lőrinc cége

Fokozottan védett növényeket tiport el a gödi akkugyár vízvezetéke miatt Mészáros Lőrinc cége

Homoki kikericsek az építkezés helyszínén (Fotó: Göd-ÉRT Egyesület)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz fokozottan védett homoki kikericset pusztított el a Mészáros és Mészáros Zrt. a gödi akkumulátorgyár csatornázási munkálatai közben. Mint arról az Átlátszó beszámolt, Mészáros Lőrinc cége a gödi Samsung-akkumulátorgyár víziközműveinek építési munkálatai közben természetvédelmi területet túr fel: a Duna-parton fákat vágtak ki, másfél kilométer hosszan pedig Natura 2000 besorolású területeken bolygatták meg a növényzetet. A terület legértékesebb faja a fokozottan védett homoki kikerics, amelynek állományát a területen 2000 tőre becsülik. A növény eszmei értéke 100 ezer forint.

A Göd-ÉRT Egyesület tagjai péntek reggel ellátogattak a területre. A látottakról Szaszkó Andrea, a szervezet alelnöke számolt be a lapunknak. Mint elmondta, a védett növényeknek helyet adó terület fel van dúlva. A vízcsövek árkait már kiásták, majd vissza is temették. A védett növények jelentős részét pedig letaposták vagy homokkal szórták be. Mindezt annak ellenére követte el a cég, hogy már a projekt előzetes vizsgálati dokumentációjában is az szerepelt, hogy a homoki kikerics 432 példányát át kell telepíteni. Ez azonban elmaradt. Az egyesület a növények védelmében megkereste a környezetvédelmi hatóságot és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot is, ám érdemi választ nem kaptak. Annyit sikerült megtudniuk, hogy közigazgatási hatósági eljárás van folyamatban az ügyben.

Szaszkó Andrea szerint a természetkárosítás a cég tudomásával zajlik. Ugyanis nekik kellett volna értesíteniük a környezetvédelmi hatóságokat arról, hogy megkezdik a munkálatokat, ám ezt elmulasztották, így nem volt lehetőség a növények áttelepítésére. Szaszkó Andrea és Bodnár Zsuzsa, az egyesület másik alelnöke, az Átlátszó újságírója a napokban a helyszínen megjelölték a még megmaradt és átültetésre hivatott növényeket. Beszámolójukat a Mérce Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

A Göd-ÉRT Egyesület tagjai most azt tervezik, hogy a jelenleg is zajló természetkárosítást jelentik a Természetvédelmi Őrszolgálatnak és a zöldhatóságnak, az intézkedések megkezdéséig pedig megpróbálják blokkolni a munkálatok folytatását.