Folytatódik a központosítás a kormánymédiában

Folytatódik a központosítás a kormánymédiában

Fotó: Magyar Hang-montázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mostantól az észak- és kelet-magyarországi olvasók is szó szerint ugyanazt a tartalmat kapják, ami a többi megyei lapban is megjelenik.

Csütörtöktől a Mediaworks megyei lapjaiban megjelenő központi tartalmak jelennek meg az Inform Mediához tartozó három regionális kiadványban is a Media1 információja szerint. A szakportál úgy véli, a lépés célja, hogy a kormányhoz közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) könnyebben koordinálja, mi jelenik meg a megyei lapokban, ráadásul ez az eljárás jóval olcsóbb is.

Az Inform Mediához tartozó Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és Kelet-Magyarország című megyei lapokban több hír is MW „aláírással” jelent meg csütörtökön. Nem különösebben feltűnő jelenség, ám a szignó a Mediaworksöt rejti, amiről a Media1 azt tartja, egyértelmű jele annak, hogy mostantól a Mediaworks szállítja majd a központi oldalak tartalmát. Vagyis az ország szinte minden megyei lapot vásárló olvasója szó szerint ugyanazt a tartalmat kapja – a helyi híreken kívül –, s ezeknél nem csupán a szöveg, még a képek és a tördelés sem tér el.

Liszkay ült Pecina helyére az Inform lapkiadónál | Magyar Hang

Másfél évet sem töltött az Ausztriában elítélt stróman érdekeltségében a kiadó, de ez is elég volt arra, hogy bezuhanjon a lapok példányszáma.

Orbán Viktor többször hangsúlyozta, hogy Magyarországon „balliberális médiatúlsúly van”, ennek ellensúlyozására hozták létre a később nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánított „fideszes médiabirodalmat”, a Kesmát. Az alapítvány november végén kezdte meg valós működését, miután a kormányhoz közeli médiumok tulajdonosai önként ajánlották fel termékeiket a Liszkay Gábor vezette konglomerátumnak. Mások mellett a Habony Árpád, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc, Matolcsy Ádám és Schmidt Mária tulajdonában lévő médiumok kerültek így a Kesma kötelékébe. A több tucat print és online kiadvány között az összes Magyarországon kapható megyei lapot ott találjuk.

Emlékezetes pillanat volt, amikor tavaly április 7-én, a választás előtti napon mindegyik Mediaworkshöz tartozó megyei lap ugyanazt az Orbán-interjút jelentette meg, ugyanazzal a címmel és fotóval. A Kesma létrehozásával az összes többi kiadvány tartalmát harmonizálták, s úgy tűnik, mostantól már az Inform Media három megyei lapja is a központi híreket közli majd.

A kormányzati gömböc mindent felfal | Magyar Hang

Az olvasók többsége a „nagy magyar valóságot” bemutató riportokat várja, a NER ezt fojtaná meg.

A központosítás részeként több médiumnál jelentek meg az alapítvány munkatársai, hogy felülvizsgálják a szerkesztőségek működését – adta hírül a Népszava február elején. Ennek a folyamatnak a része a Hír és az Echo Tv összehangolása – amelynek tragikomikus mozzanata volt a két tévé „közös” mikrofonjáról készült fotó, ami villámgyorsan bejárta a magyar hírportálokat és a közösségi médiát. Az egyesült mikrofon ügye miatt később – a fotó kiszivárogtatásáért – három embert elbocsátottak.