Galgóczi Ágnes: Megérkezett a Janssen-oltóanyag első szállítmánya Magyarországra

Galgóczi Ágnes: Megérkezett a Janssen-oltóanyag első szállítmánya Magyarországra

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma budapesti raktárában, ahova megérkeztek a koronavírus elleni Janssen-vakcinák 2021. április 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett a Johnson & Johnson Janssen-oltóanyaga Magyarországra kedden, az első szállítmány összesen 28 800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma kőbányai telephelyén.

Az MTI által is idézett Galgóczi Ágnes közölte, a szállítmány fagyasztva jött meg és így is tárolják, kiszállítását csak a kiolvasztás után kezdik el. Elmondta, a tervek szerint a Janssen-oltóanyagot honvédségi oltóbuszokkal viszik a kistelepülésekre, és várhatóan hétfőn kezdik meg az oltást. Ismertetése szerint a Janssen adenovírusvektor-vakcina egyadagos, tehát nincs szükség második, emlékeztető oltásra a védettség kialakításához. A vakcina 18 éven felüliek beoltására alkalmas, és köztük a krónikus betegek is megkaphatják, és azt azt megkapók 14 nap után már védettnek minősülnek.