Új behívót kap az oltásra 30 ezer pedagógus

Új behívót kap az oltásra 30 ezer pedagógus

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője (Forrás: MTVA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmadik körben új lehetőséget kapnak az oltásra azok a pedagógusok, akik nem tudtak megjelenni korábban a behívó ellenére mondta el az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője. A bentlakásos gyermekvédelmi intézmének dolgozóit is beoltják ebben a körben. Az aktív korosztályból 1,3 millió regisztrált vár oltásra, őket bármelyik nap behívhatják az elkövetkező hetekben. Négy fajta vakcina érkezik kedden: Pfizer, AstraZeneca, Janssen, és második körös oltásokhoz szükséges Szputnyik-V vakcinák.

Újra megkapják az oltási behívót azok a bölcsődei, iskolai és óvodai nevelésben dolgozók, akik az oltási behívó ellenére korábban nem jelentek meg oltáson – közölte György István. Húsvét előtt 78 ezer köznevelésben lévő pedagógus, múlt hétvégén 100 ezer óvodai, iskolai valamint bölcsődei dolgozó kapta meg a vakcinát az államtitkár elmondása szerint, a két oltási körben összesen 80 százalékos volt a részvételi arány. Pénteken, szombaton, vasárnap kórházi oltópontokon, Pfizer-BioNTech vakcinával olthatják be a korábbi oltási körön meg nem jelent érintetteket, ők sms értesítést kapnak majd. Így 30 ezer érintettet hívnának be, és a bentlakásos gyermeknevelési intézményekben dolgozókat is.

Az operatív törzs napi „tájékoztatóján” György István elmondása szerint heti oltási tervet a vakcinák mennyisége határozza meg, ami elmarad a várttól. Csak a ma érkező vakcinaszállítmányokból tudnak gazdálkodni: ez 248 adag Pfizer-BioNTech vakcinát jelent, amiből 30 ezer a pedagógusoké, 150 ezer pedig kórházi oltópontokra megy, ahol regisztráltakat oltanak ezekkel. Az ezen felüli mennyiség második körös  oltásokra fog elmenni. A szintén ma megérkezett Janssen 28 ezer 800 adagját a honvédségi oltóbuszos oltásokra szánják, mert alkalmazása egyszerű, egy dózis elegendő a vakcinából. Tolna megyei kistelepüléseken oltanak ezzel a jövő héten.

Müller Cecíla tiszti főorvos ehhez azt tette hozzá: a Janssen vakcinája azoknak is adhatók, akik 18 év feletti krónikus betegek. Ha átestek a koronavírus-fertőzésen, gyógyulásuk után kaphatják meg. Egyelőre szoptatós édesanyáknak és várandósoknak nem adják ezt a vakcinát. A lehetséges oltási reakciók nem térnek el a többi oltás után tapasztalhatóaktól. Enyhe fejfájás, rossz közérzet, esetleg felszökő láz és az oltás helyén bőrpír, fájdalom léphet fel.

28 ezer 800 adag AstraZeneca is érkezik kedden, ami kevesebb, mint amit vártak. Ezekből 2880 háziorvosi praxis kap egy-egy ampullát, ami 10-10 ember oltására elég. Emellett kedden érkezik a második oltásokhoz való Szputnyik V-vakcina is, amellyel a hatósági vizsgálat után oltanak kórházi oltópontokon második körös oltásra várakozókat.

– Az átoltottság az uniós átlag duplája, és bíznak benne, hogy ez a járványügyi adatokban is meg fog mutatkozni – mondta az államtitkár. A jelenlegi statisztikák szerint 4 110 000 fő jelentkezett oltásra. A regisztráltak 64 százaléka már megkapta legalább az első oltást. A tájékoztatás szerint 1,4 millió 60 év feletti idős embert oltottak be az 1,6 millióból, aki eddig regisztrált. A 2 millió 130 ezer 18-59 év közötti regisztráltból már több mint 800 ezren megkapták legalább az első oltást, tehát 1,3 millióan várnak az aktív korosztályból oltásra. György István szerint nekik bármikor csöröghet a telefonjuk, és hívhatják őket oltásra. A háziorvosok számára ajánlás készült, hogy mely krónikus betegséggel rendelkezőket sorolják előre. Minden regisztráltra heteken belül sor fog kerülni az államtitkár szerint, ezért azt kérte, hogy senki ne halogassa a regisztrációt.

Müller Cecília elmondta: tetőzik a harmadik hullám. Enyhe csökkenést látnak bizonyos adatokban, de járványügyi szempontból nem értékelhető az egyik napról a másikra történő változás, a 7-14 napos mozgóátlagból láthatók a járvány alkulásának tendenciái. A tiszti főorvos hangsúlyozta: fontos a szabályok betartása, hogy megszakítsuk a fertőzési láncolatot. Ő is kérte: regisztráljon mindenki az oltásra.

Müller Cecília is kitért arra: minden harmadik koronavíruson átesett beteg a fertőzés után is mutat tüneteket, és sok esetben fél év után is fennállnak a problémák, ez a Lancet orvosi folyóirat vonatkozó szakcikkéből is kiderül. A koronavírus utóhatásai lehetnek pszichés és szervi problémák is . Akik egy hónap után is tünettel küszködnek, a háziorvoshoz kell fordulniuk, mondta Müller Cecília. Szerinte a háziorvosok tudják, milyen poszt-covid ellátóhelyre irányítsák őket.

– Ne süppedjünk egyfajta önsajnálatba, nagy szükségünk van egymásra, meg kell osztanunk egymással a jó gyakorlatokat. Segítsük át egymást ezen a nehéz időszakon. Törődjünk magunkkal, vegyük fel egymásssal a kapcsolatot, beszéljünk telefonon. Mozogjunk, a szabadtéri sportolás megengedett, és ezzel le tudjuk küzdeni a stresszt és erősíteni az immunrendszert – adott életvételi tanácsokat a tiszti főorvos.

Aki az első oltást követően megfertőződik, teljes tünetmentességet követően, gyógyultnak minősítés után kaphat második adag oltóanyagot, mondta az RTL kérdésére a tiszti főorvos. Ebben az esetben kérik, hívja fel az oltóhelyet, hogy nem érkezik oltásra, és kérjen új időpontot a gyógyulást követően.