Greenpeace: Véget kell vetni az „eldobható kultúrának”

Greenpeace: Véget kell vetni az „eldobható kultúrának”

Egy munkás a szelektív gyűjtőkből szállított vegyes műanyag hulladékot önti a tárolóba a Fe-Group Invest Zrt. X. kerületi, szelektív hulladékot feldolgozó telepén (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy a kormány végre elkötelezettnek mutatkozik az egyszer használatos műanyagok kivezetése mellett – írja hétfői sajtóközleményében a környezetvédő szervezet. 

Az egyszer használatos műanyagok betiltása is része a kormány zöld akciótervének, amit a miniszterelnök jelentett be év elején. 2018-ban még az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített egy, a könnyű műanyag zacskókra termékdíjat kivető törvényjavaslatot, ám a kormány akkor végül mégsem támogatta az elképzelést. Most viszont az egyszer használatos műanyag termékek tilalma mellett köteleződne el a kormányzat.

A környezetvédő szervezet azt írja: saját sikerüknek tekintik, hogy a kormány végre elkötelezettnek mutatkozik az egyszer használatos műanyagok kivezetése mellett. A Greenpeace-nek az „eldobható” zacskók betiltásáért indított petícióját márt több, mint kétszázezren írták alá.

A Greenpeace közleményében arra figyelmeztet: fontos, hogy a beígért egyszer használatos  műanyagtilalom ne más egyszer használatos csomagolóanyagok, termékek elterjedését hozza magával. Hangsúlyozták: véget kell vetni „az eldobható kultúrának”, és a kormány által beígért egyszer használatos műanyagtilalmat minél hamarabb ki kell terjeszteni minden egyszer használatos termékre, csomagolóanyagra és a tiszta, erőforrás-takarékos betétdíjas rendszerek elterjedését kell támogatni.

A környezetvédő szervezet üdvözölte, hogy július 1-jével a kormány megkezdi az illegális hulladéklerakók felszámolását, szervezet azonban arra figyelmeztet: a hulladék keletkezését kell megakadályozni Magyarország megtisztulása érdekében. Ehhez nem csak az erdőszélén illegálisan tárolt hulladék lerakását kell büntetni. A cégeket is rá kell venni a felelős működésre, és a szennyezések megakadályozása érdekében jogszabályokkal kell érvényesíteni a „​szennyező fizet”-elvet.

A Greenpeace Magyarország az elmúlt években számos alkalommal hívta fel a döntéshozók figyelmet Magyarország ipari szennyezéseire. „Kiskunhalason a veszélyes hulladékok jelenleg is szivárognak a talajba a szétrohadt tárolókból. Az Illatos úton és a Cséry-telep környékén már a határértéket jelentősen meghaladó mértékben találhatóak mérgek a talajvízben, veszélyeztetve ezáltal a környék lakosait. Az Óbudai Gázgyárnál és Szentendrén a mai napig csorognak a mérgek a Dunába. De van olyan, szakértők szerint nem megfelelően szigetelt, Almásfüzitőn a Duna partján található tározó is, ahová a mai napig hordják a veszélyes hulladékból készült takaróréteget.” – emlékeztet a Greenpeace.

A szervezet szerint a területek megtisztítása mellett olyan jogszabályi környezetre van szükség, amely megelőzi újabb illegális hulladéklerakatok és szennyezések kialakulását, illetve a szennyezőt teszi anyagilag felelőssé az okozott kárért.