Gulyás Gergely: Akár már december 2-án tetőzhet a járvány

Gulyás Gergely: Akár már december 2-án tetőzhet a járvány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Delegációs termében 2020. december 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsonykor speciális szabályokkal néhány napra lehetővé kellene tenni, hogy a családok találkozhassanak egymással, és egy hétre a beutazási korlátozáson is enyhíteni kellene, sokan haza akarnak utazni – Gulyás Gergely ezt a személyes véleményeként mondta az Országgyűlés igazságügyi bizottságának meghallgatásán, ahol Miniszterelnökséget vezető miniszter éves beszámolóját hallgatták meg. A karácsonyi rendszabályokkal már a mostani szerdai kormányülésen is foglalkoznak, de ha nem tudnak dönteni, akkor várhatóan december 9-én, szerdán a kormányülésen lesznek világos szabályok az ünnepi periódusra.

A miniszter szerint a tetőzésre „számtalan” mérés van: egyik december 2-t, egy másik január végét mondja – számol be a Telex. Mint hozzátette, bízzunk abban, hogy sikerül vakcinát szerezni, „és akkor harmadik hullám nem lesz”.

A DK-s Sebián-Petrovszki László és az MSZP-s Varga László Demeter Szilárdról kérdezte Gulyást, hogy mi a véleménye a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának nagy felháborodást kiváltó írásáról, amelyben Soros Györgyöt Führernek nevezte, Európát pedig az ő gázkamrájának.

Gulyás közölte, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum nem tartozik a minisztersége hatáskörébe, de szívesen válaszol: szerinte általános jelenség a hangvétel eldurvulása a közbeszédben, és ebben az ellenzék az élen jár. Egyébként nem ért egyet Demeter írásának több állításával, de Gulyás szerint azt Demeter visszavonta. „Vannak olyan huszadik századi események, amikkel érdemes nagyon óvatos lenni, mert jogosan sértheti az embereket” – mondta Gulyás.

A két ellenzéki politikus arról is kérdezte a minisztert, hogy terveznek-e még tovább változtatni a választási törvényen, mire a miniszter azt felelte, hogy a választási törvényt csak a kamupártok ellen hozták, és a nagyobb ellenzéki pártokra ez valószínűleg semmilyen hatással nem lesz, mert nem okozhat gondot nekik 71 egyéni jelöltet állítani.