Gulyás: Majd a miniszterelnök eldönti, hogy beírja-e vagyonnyilatkozatába a repülőutat

Gulyás: Majd a miniszterelnök eldönti, hogy beírja-e vagyonnyilatkozatába a repülőutat

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. szeptember 27-én (MTI Fotó: Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tekintettel arra, hogy a Magyar Hang szerkesztősége többszöri próbálkozása ellenére nem kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen a kormányülést követő Kormányinfón, ott kérdéseket tehessen fel, ezért laptársaink beszámolóit alapul véve számolunk be a csütörtökön elhangzottakról. Olvasóinktól mi kérünk elnézést a bárdolatlan – a sajtószabadságra, a sajtótermékek közötti tisztességes verseny biztosításának kötelezettségére fittyet hányó – kormányzati viselkedés miatt.

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolója szerint a kormány áttekintette a migrációs helyzetet. A kormány 300 millió forintos plusz alapot hoz létre a hajléktalanok ellátására. Ez a jótékony cselekedet vélhetően a hajléktalanok büntetőjogi eszközökkel való üldözését hivatott valamelyest enyhíteni. Mint ismert: október 15-én lép hatályba az a törvénymódosítás, amellyel kitiltották a közterületekről a hajléktalanokat, és amely rendelkezik a szabályt sértő fedél nélküliek büntetőjogi eszközökkel való üldözéséről.

Megtárgyalta a kormány a közigazgatási bíráskodás kérdését. Erről az igazságügyi miniszter tartott tájékoztatást. A koncepciót a kormány most elfogadta, az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot október végéig terjeszti a minisztérium a kormány elé, 2020. január elsejétől megkezdhetik működésüket – magyarázta a tárcavezető. A közigazgatási bíróság központja Esztergomban lesz, az ország 8 városban pedig regionális törvényszékek kerülnek felállításra – mondta. Ezzel párhuzamosan lesz egyszerűsítés a területi közigazgatásban.

A Magyar Hang nem lehetett ott, de több sajtóorgánum képviselője is kérdezhetett. Laptársainkat az alábbi témák érdekelték.

Orbán és Garancsi

Gulyás Gergelyt az ATV arról kérdezte, hogy azt az ajándékot, hogy Orbán Viktort barátja, Garancsi István, a Videoton tulajdonosa röptette ki luxusrepülőgéppel Bulgáriába a meccsre, nem kellene-e feltüntetni Orbán vagyonnyilatkozatában. A miniszteri válasz szerint azt majd a következő vagyonnyilatkozat-tételkor a miniszterelnök eldönti.

És hogy nem tartják-e összeférhetetlennek, hogy Garancsi közben milliárdos állami megrendeléseket kapott, Gulyás azt mondta, látszik, hogy az EP-választás kampánya beindult, számolnak a személyes lejárató akciókkal, ez is az. Szerinte azért, mert jogilag nonszensz számon kérni Orbánon ezt az utat, hiszen nem jogellenes, mivel ennek az útnak az értéke nem haladja meg a képviselői juttatás egyhavi összegét. És egyébként is, mindenki tudja, hogy a magyar sport szempontjából meghatározó eseményeken mindig részt vesz Orbán Viktor. De mindeközben nem képviselői minőségében kapta ezeket a juttatásokat Orbán.

Az RTL ezután azt kérdezte, hogy ha a repülőút ajándék volt Garancsitól barátjának, aki történetesen pont Orbán Viktor miniszterelnök, akkor pontosan mi az, ami még ajándékként belefér, esetleg megoszthatja-e Garancsi Orbánnal a teljes vagyonát vagy vehet-e lakást Orbán gyerekeinek (bár Orbán Gáspár már tényleg lakott Garancsi lakásában). Gulyás szerint ebben a határ az, amit „a polgári jó ízlés és a választópolgárok értékítélete” megenged.

Arra a kérdésre, hogy nem aggályos-e, hogy Homolya Róbert, a MÁV vezérigazgatója Mészáros üzlettársával nyaralt, Gulyás azt mondta, nem tudja, van-e a MÁV és Szijj László cégei között gazdasági kapcsolat, és nem tudja, milyen személyes viszony van a két ember között, de az biztos, hogy az állami cégek vezetőinek körültekintőbbnek kell lenniük.

Egy államtitkár már belebukott abba, amit most Orbán Viktor csinált - Magyar Hang

Az MSZP-SZDSZ-korszakban egy államtitkár még belebukott abba, hogy együtt nézett meccset valakivel, akinek köze volt egy közbeszerzés elnyeréséhez.

A Magyar Hang kérdése ezzel az üggyel kapcsolatban úgy hangzott volna, hogy vajon a korrupció gyanúját a jövőben csupán „a polgári jó ízlés és a választópolgárok értékítélete” fogja e kiváltani a bűnüldöző hatóságokban, vagyis az egzaktabb, hagyományos értelemben vett büntetőjogi értelemben vett tényállásra már nem is lesz szükség?

Paks, szuperkórház

Gulyás szerint a paksi hitelszerződés alapvetően megfelel Magyarország érdekeinek. Süli János tárca nélküli miniszter kezdeményezte a hitelszerződés módosítását. Az Európai Bizottságnak a szerződést és a megállapodást jóvá kell hagynia. De nincs napirenden módosítás. A Magyar Hangot érdekelték volna a részletek is, de nem volt lehetőségünk kérdezni. Süli János miniszter beszámolójában az szerepelt korábban, hogy a beruházás időpontja tartható. Nincs szó csúszásról – legalábbis Gulyás Gergely szerint.

Az új szuperkórház tervpályázatának elbírálására januárig kerülhet sor. Jövő év közepén lehet alapkőletétel. Jövő július elsejével 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó.

A minimálbér-emelésről a tárgyalások folynak a munkaadók és munkavállalók között, ám a kormány nem lép közbe, magyarán mossa kezeit. A kiszivárgott hírek szerint jövőre 150 ezer forintra emelkedik a bruttó minimálbér.

Mi lesz az uniós pénzekkel?

Gulyás Gergely szerint 500 milliárd forintosra becsült, lehetséges uniós forrás elvonásról szóló jelentés nem készült a minisztériumban. Mégpedig azért nem, mert úgy látják, hogy Ilyen veszély nincs is. Ugyanakkor azt elismerték, hogy az uniós pályázatok szabálytalanságai miatt bizonyos támogatásokról az Európai Bizottság és a kormány között „véleménycsere” folyik. A Bizottság kritikával illette a magyar uniós pályázati rendszert, a kormány ennek a kritikának egy részét vitatja – ismerte el Gulyás.

Gulyás Gergelytől megkérdeztük volna, hogy jogász doktorként mi a véleménye arról, hogy Magyarország annak ellenére nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, hogy annak már 22 tagállam csatlakozott. Vajon tényleg csupán az az oka a távolmaradásunknak, hogy „sérül az ország szuverenitása”, amivel a kormány a távolmaradásunkat indokolja? A demokrácia alapelve azzal nem sérül, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozásunk kérdése nem az országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozik, és éppen ezért népszavazást se lehet róla tartani?

Ha ott lehettünk volna, megkérdezzük, hogy mi a magyarázata annak, hogy Orbán Viktor kormányfő ennyire ragaszkodik a pártállami diktatúrából örökölt nemzetbiztonsági tisztek kormányzati pozícióba emeléséhez? Gulyás Gergelyt Czukor József kinevezése az Információs Hivatal élére ugyanúgy felháborítja-e, mint ahogy korábban felháborodott a volt III/II-es tiszt Tasnádi László rendészeti államtitkárrá történő kinevezése idején?

A 2019-es nyugdíjemelés: a kormány álláspontja kis mértékben eltér az inflációs kérdésben a jegybankétól. Ha a kormánynak lesz igaza, akkor a nyugdíjemelés mértéke rendben lesz, ha nem, akkor ősszel kell kifizetni a kompenzációt.

A 2018-as nyugdíjügyek kapcsán pedig azt mondta: lesz nyugdíjprémium, az inflációból fakadó kompenzációra idén az inflációs adatok alapján nem kell sort keríteni, az Erzsébet-utalványról a kormány mindig egyedileg dönt.

Egészségügy átalakítás: ha az Emminek lenne konkrét javaslata laborügyben, akkor abban ők az illetékesek. Valóban a miniszterelnök sokszor beszélt arról, hogy az egészségügyben az előrelépés az lenne, ha a tulajdonviszonyokat tisztáznák és szétválasztanák a magán és állami tulajdont.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.