Gulyás szerint a függetlenség miatt kell kilenc évre bebetonozni az atomenergia hivatal vezetőjét

Gulyás szerint a függetlenség miatt kell kilenc évre bebetonozni az atomenergia hivatal vezetőjét

Az Országos Atomenergia Hivatal bejárata Óbudán a Fényes Adolf utca 4-ben (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A független szabályozó szervek függetlenségét az is garantálja, hogy kilenc évre nevezik ki a vezetőjét – ezzel indokolta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, hogy hosszú időre bebetonoznák az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét egy friss törvényjavaslat szerint.

A Magyar Hang is beszámolt Szél Bernadett szerdai Facebook-posztjáról, miszerint egy Semjén Zsolt által kedd éjjel benyújtott törvényjavaslat értelmében Orbán Viktor kilenc évre nevezné ki az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét. Ám a független parlamenti képviselő azt is bírálta, hogy a vezetőnek elegendő lenne a közigazgatási vezetői gyakorlat a pozíció betöltéséhez. Szerinte éppen ez utal arra, hogy politikai kinevezettről lehet szó.

Gulyás Gergely a végzettségről nem tett említést. Csupán alapvető tévedésnek nevezte, hogy politikai hűségesküre lenne szükség, hiszen – mint fogalmazott – szakmai feladatról és szakmai vezetőről van szó. Mondta ezt úgy, hogy még nem tudni, ki lesz az érintett.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása alapján egyébként az Európai Unió kérése volt, hogy az atomenergia hivatal ne kormányzati, hanem független szervként működjön, a törvényjavaslat pedig ezt szolgálja.