Gyurcsány petíciózik, de az ellenzék többi része még kivárna

Gyurcsány petíciózik, de az ellenzék többi része még kivárna

Forrás: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Péntek reggel ismét meghirdette a Demokratikus Koalíció vezetője, Gyurcsány Ferenc azt, hogy közös listával és közös képviselő-jelöltekkel kell nekimenni a 2022-es választásoknak. A volt miniszterelnök közzétette petíciójukat is, melyben azok jelentkezését várják, akik szintén egyetértenek ezzel a célkitűzéssel.

Mit szól mindehhez a többi ellenzéki párt? Hogy az MSZP pártolja a közös listát, az kiderül többek között Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan lapunknak adott, pénteken megjelent legfrissebb számunkban megjelenő interjújából. De hogyan látják a többiek? Nyomásgyakorlásnak élik meg Gyurcsány részéről, hogy megint csak a közös listával nyomasztja őket?

– Abszolút nem élem meg nyomásgyakorlásként, én azt a nyomást érzem a választók részéről, hogy tartalmi kérdésekről beszéljünk – válaszolta megkeresésünkre az LMP nemrég megválasztott társelnöke, Kanász-Nagy Máté. A politikus inkább az aktuális ügyekről is beszélne, például arról, hogy az áfacsökkentés ügyében indítottak kampányt, ezt tartják most fontosnak.

De mi lesz a közös listával, mindenki ezt akarja tudni – érdeklődtünk Kanász-Nagynál. Ő ugyanakkor pusztán technikai kérdésként tekint az egészre, amiről valamikor jövőre kell döntést hozni. Ami viszont biztosan kell a sikerhez, az a megfelelő program, vízió alkotása, és hogy a 2022-es Magyarország mitől lesz zöldebb, fenntarthatóbb. Az állampolgárokat mindenképp be kell vonni a döntéshozatalba, ez pedig előválasztásokon keresztül lesz lehetséges, mondta.

– Nincs szó újdonságról, ez már egy szakállas petíció – vetette vissza lelkesedésünket a DK kampányaiban nálunk is naprakészebb Fekete-Győr András. Mint mondta, régóta lehet tudni, hogy Gyurcsány pártja a közös lista mellett kampányol. A maguk részéről lépésről lépésre, szigetről szigetre kívánnak haladni, a miniszterelnök-jelölt kérdéséről például a következő pártelnöki találkozón egyeztetnek majd. A listák kérdésével viszont a pártelnök szerint ráérnek majd. Felvetésünkre, nem fognak-e kicsúszni az időből, azt mondta, abszolút jó időben vannak, és majdnem két évvel a választás előtt már megvan a megállapodásuk, hogy a 106 egyéni körzetben közösen indítsanak jelöltet. A mandátumokat egyébként is egyénileg kell hozni, a lista kérdése ehhez képest marginális – vette el kedvünket Fekete-Győr a kérdéstől. A Momentum sajtóosztályától egyébként hasonló választ kaptunk: augusztusban megtörtént a megegyezés a közös egyéni indulásról, a továbbiak pedig a pártelnökök között, a tárgyalóasztal mellett dőlnek majd el.

– Annyit tudunk mondani, hogy nem tartunk még ennél a kérdésnél – válaszolta megkeresésünkre a Jobbik női szóvivője, Farkas Krisztina. Szerintük még a tárgyalások elején vannak, a későbbiekben dőlhet majd el, egy lista legyen-e vagy több. Az a lehetőséget kell választani, ami az ellenzéki szavazatok maximalizálásával jár – hallhattuk a nem túl meglepő választ. Ezért a Jobbik is inkább aktuális ügyekre koncentrál, például a tiszaújvárosi időközire, illetve a Bíró László melletti kampányra.

Hogy Gyurcsány Ferenc azért ne legyen olyan szomorú, idéznénk Tóth Bertalan szavait a legutóbbi számunkból: „A hat párt abban állapodott meg konszenzussal, hogy a 106 választókerületben közös jelöltekkel indul és közös programot dolgoz ki. Mi azt szeretnénk elérni, hogy legyen közös lista és közös miniszterelnök-jelölt is.”