Hadházy: Aki azt mondja, hogy az ellenzéki oldalon semmi ilyen nincs, az hazudik

Hadházy: Aki azt mondja, hogy az ellenzéki oldalon semmi ilyen nincs, az hazudik

Hadházy Ákos (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kérte az országos tiszti főorvos a tömeggel járó rendezvények lemondását október 23-án, Hadházy Ákos a Magyar Hangnak azt mondta, hogy egyelőre kitart az állami televízió épülete elé szervezett rendezvény megtartása mellett. Közben folytatódik a vita közte és az ellenzéki pártok között a borsodi választáson alulmaradt jobbikos Bíró László vélt vagy valós korrupciós ügyeiről. Ugyanígy arról is egyelőre egymásnak mondanak ellent, hogy egyáltalán ki tudott a gyanús ügyekről.

Kerülik a skandálást, kiabálást, maszkviselésre kérik a tiltakozókat az október 23-i tüntetésen, és a tervek szerint a távolságot megtartva gyűlnek össze. Korábban külföldön volt már példa ilyen tüntetésekre – ezt mondta a Magyar Hangnak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki szerint ugyanakkor csak a tervezett tüntetés előtt pár nappal, a járványhelyzet függvényében lehet majd biztosan megmondani, hogy megtartják-e a rendezvényt. Egyelőre úgy készülnek, hogy igen, mert szabadtéren ilyen szigorú intézkedések mellett szerinte biztonságos a rendezvény. – Igyekszünk nyomon követni a helyzetet, de a kormány ezt nem teszi könnyűvé. Miközben a tiszti főorvos bejelentette, hogy október 23-án ne legyenek megemlékezések, arra nem emlékszem, hogy mondott volna olyat, hogy az NB I-es meccseknek is el kellene maradnia. Nehéz megítélni a járványhelyzetet ilyen körülmények között – tette hozzá a politikus.

Az ellenzéki pártok korábban meglehetősen tartózkodó válaszokat adtak a Magyar Hangnak arra a kérdésre, hogy csatlakoznak-e a Hadházy szervezte megmozduláshoz. Erről a képviselő most azt mondta: megérti, ha a járványhelyzet miatt mérlegelni akarnak a pártok, de ő minden pártelnökkel kezdeményezett egyeztetést, és reméli, hogy fontosnak tartják a témát. A tüntetés megtartását azonban ez elmondása szerint nem befolyásolja. – Nem pártokra van szükség, hanem emberekre. A nyomásgyakorlás sikere ezen múlik, nem azon, hogy a pártok eljönnek-e a tüntetésre – mondta Hadházy.

A független országgyűlési képviselőnek Bíró László ügye miatt az elmúlt napokban egyébként is konfliktusai voltak az ellenzéki pártokkal. Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerdán az Alfahírnek azt nyilatkozta: Hadházy Ákos addig küzdött a hazug közmédia ellen, amíg olyanná nem vált, mint a közmédia, mert az nettó hazugság, hogy itt bármilyen korrupciós ügy lett volna – utalt Bíró László ügyére, aki az ellenzék közös, jobbikos jelöltje volt a borsodi választáson, és végül alulmaradt fideszes kihívójával, Koncz Zsófiával szemben. Hadházy Ákos a választás után nyilatkozott úgy, hogy meglátása szerint korrupciógyanús az a mód, ahogyan a képviselőjelölt szociális szövetkezete működött. – Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költötte 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét – írta. A szociális szövetkezet ügyének később a 444.hu járt utána részletesebben.

Hadházy a Jobbik elnökének kijelentésére és arra, hogy az ellenzéki pártok elhatárolódtak tőle, úgy reagált: reméli, hogy meg tudja győzni az ellenzéki pártokat arról, hogy amit a Bíró László tulajdonában álló szociális szövetkezet csinált, „nem volt törvényes, sem politikailag, sem morálisan elfogadható”. – Csak arra tudok következtetni, hogy vagy mégsem tájékozódtak az ügyről, vagy ha minden részlettel tisztában vannak, és mégis így gondolják, akkor nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy a 2022-es választáson meg tudnánk győzni az embereket, hogy kormányváltás esetén a rendszert is leváltjuk, és valami más fog következni. Csak hiteles és feddhetetlen jelöltekkel van esély győzni 2022-ben – mondta.

Arra a kérdésre, hogy  miért nem szólalt meg már a vasárnapi borsodi választás előtt, ha már akkor is úgy látta, hogy olyan jelöltet indít az ellenzék a Fidesz-KDNP ellen, akinek nincsenek rendben az ügyei, Hadházy azt felelte, hogy voltaképp a kormányoldal hozta nyilvánosságra azoknak a varrónőknek az ügyét, akiket a politikus nem fizetett ki. Elmondása szerint ő csak ezután kezdett tájékozódni a szociális szövetkezet ügyében, arról ugyanis, hogy az 50 milliós támogatás elköltésével kapcsolatban visszaélés gyanúja merült volna fel, nem írt a kormánymédia. Mindez Hadházy elmondása szerint akkor történt, amikor már nem lehetett jelöltet cserélni. – A sértődött reakciókból el tudom képzelni, hogy ha előbb szólalok meg, én lettem volna a kudarc oka. Bíró László nem volt jó jelölt, körültekintőbben kellett volna jelöltet választani. De azt is mérlegelnem kellett, hogy egy ilyen választás nem csak a jelölt személyéről szól, hanem a rendszerszintű korrupciót kiépítő kormánypártok leváltásról is. Az ellenzéki oldalon felfedezett korrupciós ügyekkel ettől függetlenül fel kell számolni. Aki azt mondja, hogy az ellenzéki oldalon semmi ilyen nincs, az hazudik – mondta Hadházy.