Hadházy Ákos: Ha a velejéig korrupt hatalmat nem állítjuk meg időben, akkor valóban lesz félnivalónk

Hadházy Ákos: Ha a velejéig korrupt hatalmat nem állítjuk meg időben, akkor valóban lesz félnivalónk

Szél Bernadett és az ellenzéki rendezvényeket előszeretettel megzavaró Bede Zsolt a Szél Bernadett és Hadházy Ákos független parlamenti képviselők által meghirdetett demonstráción 2020. október 23-án a közmédia, az MTVA budapesti Kunigunda útjai székháza előtt (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Autós blokádot szervezett október 23-án délután Hadházy Ákos a közmédia Kunigunda útján álló épülete elé. Az eredeti tervek szerint hagyományos demonstrációt tartottak volna, de a járványhelyzet miatt változtattak a terveken – írta a politikus múlt heti közleményében. – Mivel a kormány alig tesztel, nem láthatunk tisztán, de sejteni lehet, hogy a helyzet még rosszabb is, mint látszik és a járvány kontrollálatlanul tombol. Készültünk erre a lehetőségre, és sajnos be is következett – fogalmazott.

A péntek délután fél háromkor kezdődő tüntetést a Színház- és Filmművészeti Egyetem nem sokkal később kezdődő menete miatt előbbre is hozták, hogy aki szeretne, még átérjen a Műegyetem rakpartra fél ötre.

Az eseményről készített közvetítésünket az alábbi videón nézhetik meg:

– Nem tehetjük meg, hogy ne tiltakozzunk hazugság ellen, de az egyetlen felelős döntés ebben a helyzetben az, ha átalakítjuk a tervezett rendezvényünket és autós demonstrációt tartunk – közölte korábban Hadházy Ákos. A politikus tavasszal már szervezett hasonló megmozdulást, akkor a Clark Ádám téren vonultak fel autóval, és dudálással jelezték tiltakozásukat a kormány politikája miatt. – A magyar kormány rálépett a demokráciából a diktatúrába vezető útra, és onnan már nem fordulhat vissza – mondta akkor Hadházy.

A közmédia épülete előtt kezdetben elsősorban „gyalogos tüntetők” sorakoztak, több résztvevő arra panaszkodott, hogy a rendőrség nem engedi be az autókat a demonstráció helyszínére, arra hivatkozva, hogy a rendelkezésükre álló helyek megteltek. A felvételeken jól látszott, hogy az utca szinte teljesen üres volt, bőven lett volna hely tehát. A szervezők azt közölték, a megállapodás szerint egy sávot kell szabadon hagyni, ennek ellenére a rendőrség valóban nem engedi be az autósokat. Hadházy Ákos intézkedik az ügyben – hangzott el a tüntetésen.

Megjelent a helyszínen Bede Zsolt, a Vadhajtások című „hírportál” aktivistája is, aki igyekezett provokálni a jelenlévőket, de az alig burkolt antiszemita kijelentéseknél többre nem futotta energiájából.

Demonstrálók gyülekeznek a Hadházy Ákos és Szél Bernadett független parlamenti képviselők által meghirdetett demonstrációra 2020. október 23-án a közmédia, az MTVA budapesti Kunigunda útjai székháza előtt (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Szepesházi Péter ügyvéd a tüntetésen hangsúlyozta, Hadházy Ákos „a nemzet antikorrupciós lelkiismerete”, Szél Bernadett pedig a „nemes szociálpolitikai ügyek harcosa”. Az ügyvéd Varga Zsolt András kúriaelnöki kinevezését a sötét kommunista időkhöz hasonlította. Az új elnök Szepesházi szerint többet ácsorgott NER-közeli emberek előszobájában, mint a tárgyalótermekben. A „kúriai kényszerzubbonyból” nehezen fognak kiszabadulni a hazai bírák, erről azonban a közmédiának becézett szennyvízcsatornából nem fogunk értesülni – tette hozzá. Hangsúlyozta, a tüntetésen minden ellenzéki vezetőnek meg kellett volna jelennie, hiszen a hatalmat csak összefogással lehet megdönteni.

– A közmédia a szabadságtól való teljes megfosztottságot jelképezi – fogalmazott Szél Bernadett. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az MTVA reggeltől estig a kormánypropagandát sugározza, amit mindannyiunk adóforintjából fizetnek, „egyre többet és egyre pofátlanabbul”. – Nincs sajtószabadság, és ahol nincs sajtószabadság, ott szabad választásokról sem beszélhetünk – mondta. Hozzátette, a szabad gondolat az elnyomó hatalomra leselkedő legnagyobb veszély, ezért támadja ezt a szabadságot a kormány.

– A közmédia feladata lenne, hogy mindenki véleményét megjelenítse, ennek azonban éppen az ellenkezőjét végzik, ez káros és romboló mindenki számára. A közmédia gyűlöletet kelt, és ellenségeskedést szít, egy ilyen országban pedig nem jó élni – hangsúlyozta Szél Bernadett. – Nem akarunk ilyen országban élni, ahogy nem akartak ilyen országban élni 1956-ban sem. A forradalom hősei ezért lázadtak fel a hazug a hatalommal szemben, az ő példájukból kell erőt merítenünk, és véget kell vetnünk „a hazugság és a propaganda évtizedének” – mondta a politikus.

„Ha 100 ezren lennénk itt, nem kellene többet kijönnünk”

Hadházy Ákos úgy fogalmazott: minden elnyomó hatalomnak a legfontosabb eszköze a propagandagépezet. Hozzátette, akik megjelentek a demonstráción, a kormánynak üzennek, hogy követelik a közmédia hírhamisító vezetőjének, Papp Dánielnek a leváltását, aki a miniszterelnök utasítására évek óta nem enged be ellenzéki képviselőket a közmédiába.

Hadházy Ákos az MTVA épülete előtt 2020. október 23-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

– Ha 100 ezren lennénk itt, nem kellene többet kijönnünk, megoldottuk volna a problémát – fogalmazott Hadházy utalva a résztvevők csekély számára. – Legközelebb mindent megteszünk, hogy többen legyenek itt, hiszen csak annak van joga elégedetlenkedni, aki tesz a változásért – hangsúlyozta. – Mert ha a velejéig korrupt hatalmat nem állítjuk meg időben, akkor valóban lesz félnivalónk.

– Amíg a piszkos és hazug propagandagépezet létezik, addig a piszkos és hazug hatalom hatalom is létezni fog – hangsúlyozta Hadházy Ákos. – Ahogy az 56-os hősök, úgy mi is azt üzenjük, hogy addig csináljuk, amíg győzünk, vagy bele nem pusztulunk.

„Hogy muszáj lenni becsületes ősállatoknak is, / Akik nem hordják zsebben a gerincüket.” – idézett József Attilát (a Kakuk Marci című verset) Galkó Balázs színművész, majd elszavalta Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című költeményét.

A tüntetés hangos dudálással ért véget, a résztvevők ezt követően elindultak hazafelé – jelentette tudósítónk a helyszínről. Előtte Bede Zsolt még szócsatát vívott néhány tüntetővel.

Tüntetők az MTVA épülete előtti tüntetés kezdete előtt 2020. október 23-án (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)
Szél Berndett az MTVA épülete előtt 2020. október 23-án (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)