Hadházy: Orbitális lopás volt a lélegeztető-beszerzés

Hadházy: Orbitális lopás volt a lélegeztető-beszerzés

Hadházy Ákos (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a kanadai lélegeztetőgép-beszerzést is kritizálták többen, még ők is hatékonyabban használták fel a közpénzeket, mint mi – derült ki Hadházy Ákos Facebook-posztjából. A független képviselő összevetette az adatokat, és arra jutott, hogy drágábban kaptunk kevesebbet, miközben a beszerzést is ki tudja, milyen cégek végezték.

A múlt héten egy Korrupcióinfón már szóba hozta Hadházy, hogy szerinte két-háromszoros túlárazással vásárolt a Külügyminisztérium. Most azt írta, míg Kanadában körülbelül 265 milliárd forintért szereztek 59 ezer lélegeztetőgépet, mi 350 milliárdért 16 500-at. Igaz, mint kiderült, egyáltalán nem lett volna szükség ennyire, miközben a lélegeztetőgépek mellé beosztható személyzet számával már jóval inkább volt probléma.

Hadházy közlése szerint tízmillió lakosra számolva Kanada tízezer készüléket rendelt, Magyarország pedig 16 500-at. Ráadásul náluk a gépek nagy része kanadai vagy nyugati készülék, nálunk viszont kínai. A beszerzést pedig náluk komoly cégek végezték, nem a semmiből létrehozott vállalatok.

„A kanadai példa azt is mutatja, hogy a nagy mennyiség sem indokolta a horribilis túlárazást. Fontos az is, hogy a kanadai kormányt is sokan kritizálják azért, hogy túl sok készüléket rendelt. A kritikusok szerint még a magyarnál sokkal jobb kanadai egészségügyben sincs elegendő személyzet ennyi gép kiszolgálására. (…) A lélegeztetőgép-panama nagyságrendekben előzi a legtöbb gigantikus lopást (a négyes metrót is), de nem csak az összeg miatt az egyik legsúlyosabb korrupciós ügy, hanem a témája szerint is. Nincs ugyanis undorítóbb annál, hogy a járványon, emberek szenvedésén gazdagodjanak a dögkeselyűk” – üzente a független képviselő.

Hadházy régóta küzd a szerződések nyilvánosságáért, múlt héten pedig már beszámolt háromról. Eszerint a szlovák Profoundtól 1114 gépet vettünk 27,6 milliárdért, a magyar Medirextől négyszázat 15 milliárdért, az Ott-One Nyrt. pedig ötszázat szállított ötmilliárdért.