Hamis védettségi igazolványok ügyében nyomoz a rendőrség

Hamis védettségi igazolványok ügyében nyomoz a rendőrség

Védettségi igazolvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamis védettségi igazolványok miatt 17 ügyben nyomoz a rendőrség, további két esetre vonatkozóan pedig már megküldték a vádemelési javaslatot az ügyészségre – írja a Blikk a rendőrségtől kapott tájékoztatás alapján.

A lap emlékeztet, néhány napja egy négytagú, oltástagadó, hamis védettségi igazolványokkal rendelkező fővárosi család került koronavírussal kórházba, a családfő életét pedig nem sikerült megmenteni. A kórházi dolgozók gyanúsnak találták a család védettségi igazolványait, ezért értesítették a hatóságot.

A Blikk megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, a fenti ügyben nem érkezett feljelentés, így eljárás nem indult. Egyúttal közölték, hogy hamis védettségi igazolásokkal kapcsolatban a rendőrség országosan 19 bűnügyet regisztrált. Ezek közül 17 ügyben folyamatban van a büntetőeljárás, kettőt pedig vádemelési javaslattal továbbítottak az ügyészségre. „A 19 büntetőeljárás közül 8 közokirat-hamisítás, 9 vesztegetés, 1 zsarolás, míg 1 védettségi igazolással való visszaélés miatt indult. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon ezek közül 5 büntetőeljárás van folyamatban vesztegetés miatt” – írták. Megjegyezték az ORFK részéről azt is, hogy az eljárásokban érintettek egészségügyi állapotával, esetleges kórházi kezelésével kapcsolatban a rendőrség nem kezel adatot.