Hangfelvétel szivárgott ki az Indexből, mely szerint Mészáros komoly pénzt adott a portálnak

Hangfelvétel szivárgott ki az Indexből, mely szerint Mészáros komoly pénzt adott a portálnak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják” – mondta az Index főszerkesztője, Fekete-Szalóky Zoltán egy kiszivárgott hangfelvételen.

A Direkt36 oknyomozó portál tényfeltáró cikkében a hangfelvétel és belső információk alapján írta meg az Index kormányközelbe kerülésének történetét, illetve a kormányközeliség több bizonyítékát.

A 2021 tavaszi felvételen Fekete-Szalóky nyíltan beszélt a Mészáros-kapcsolatról. Nemcsak azt közölte, hogy az Index pénzt kapott Mészárostól, hanem azt is, hogy az Index egy tartalmi jellegű megállapodást is kötött a kormányközeli milliárdossal. Ez arról szólt, hogy a hírportál ne foglalkozzon Várkonyi Andreával, akiről már akkoriban is elterjedt a hír, hogy ő Mészáros barátnője, de a kapcsolatuk még nem volt nyilvános (azóta össze is házasodtak). „Az lett a megállapodás, hogy az Andreát semmilyen formában nem említjük. Mészárosnál pedig csak azt, amikor nagyon komoly beruházás van, vagy vesz valamit, vagy elad, ilyen gazdasági jellegű dolgokat” – mondta. Megjegyezte azt is, hogy Starcz Ákos vezérigazgatónak „a szemébe mondták” azt, hogy ebben az esetben az Index lesz az első, akiknek nyilatkoznak „erről az egész kapcsolatukról, ha kijönnek vele” (végül a Hot magazinban jöttek ki vele Mészárosék).

„Nyugodtan írjunk meg minden fideszezést, szájerezést, legfeljebb ne húzzuk fel hármasra, hanem toljuk ki ötösre” – mondta, utalva arra, hogy az „ötös” kategóriájú hírek a címlap alsó részén, kevésbé szembetűnő helyen találhatók. 

Már 2021. február 3-án volt egy furcsa cikk az Indexen, amely Rogán Antal új feleségének nagy port kavart földvásárlási ügyéről szólt, és – mint akkor arra a 444 rámutatott –, a cikk lényegében előrevetítette azt a magyarázatot, amellyel Rogán próbálta védeni az ügyletet. Az még inkább furcsává tette az Index-cikket, hogy nem derült ki, ki volt a szerzője, hanem „Szeredy Dani” álnév alatt jelent meg. Több indexes forrás szerint a hírportál szerkesztőségi rendszerében utólag lehetett látni, hogy Fekete-Szalóky Zoltán volt az, aki beszerkesztette a cikket, és ő választotta ki hozzá a Szeredy Dani álnevet.

Szintén 2021 tavaszán történt, hogy Fekete-Szalóky jelentősen módosított egy olyan cikket, amely a kormányt magyarázkodásra kényszerítő Fudan-ügyről szólt. A Direkt36, hogy a kormány kínai hitelből és kínai kivitelezővel építtetné meg a kínai Fudan egyetem budapesti kampuszát, méghozzá az eredetileg magyar tanulóknak tervezett Diákváros helyén. Az Index egyik újságírója ennek alapján írt egy hírt azzal a címmel, hogy „Kínai hitelből épít 540 milliárd forintos elitegyetemet az Orbán-kormány”, és az alcímben utalt arra is, hogy ez a beruházás nemzetbiztonsági és korrupciós kockázatokat is felvet. Az újságíró később meglepetten vette észre, hogy a cikket valaki teljesen átírta, kivette belőle a kormány számára kényes részeket, és azt a címet adta neki, hogy „Egyre közelebb a kínai sztáregyetem Budapesthez”. Amikor az egyik újságíró rákérdezett Fekete-Szalókynál, hogy ki nyúlt bele a cikkbe, akkor közölte, hogy ő volt.

A portál a Városháza-ügyben vitt szerepléről komoly vita volt a munkatársak és a vezetés között – írja a Direkt36. A témában az első cikk november 4-én reggel jelent meg azzal a címmel, hogy „Budapest vezetése eladná a Városháza épületét”, a szerző Fekete-Szalóky volt. Ebben semmilyen bizonyíték nem szerepelt a címben szereplő állítás alátámasztására, és ugyan a megjelenés előtt megkeresték a Városházát, de nagyon rövid időt adtak a válaszadásra. Reggel negyed 8 körül mentek ki a kérdések emailben, és mintegy félórával később már meg is jelent a cikk.

Néhány nappal később szerkesztőségi megbeszélést tartottak a témában, ahol Fekete-Szalóky mellett Starcz Ákos vezérigazgató is jelen volt. Ezen a gyűlésen több újságíró is kemény kritikát fogalmazott meg. Egyikük elmondta, hogy a Mészáros-interjút és a Rogán feleségének földügyéről megjelent cikket még szó nélkül hagyta, de most úgy érzi, hogy ezzel átléptek egy vörös vonalat. Többen dühösen kifakadtak amiatt, hogy az ilyen esetek miatt kárba vész mindaz a munka, amit eddig végeztek azért, hogy az Indexet újra komolyan vegyék az olvasók és más újságírók.

Fekete-Szalóky annyit elismert, hogy szakmai hiba történt azzal, hogy nem adtak több időt a Városházának a reagálásra. Azzal védekezett, hogy „időnyomás” alatt voltak, de ennek okait nem magyarázta el világosan. Bár a megbeszélés több résztvevője firtatta azt, hogy a cikk valamilyen politikus vagy a kormányközeli tulajdonos megrendelésére készült, ezt nem tagadta egyértelműen a lapvezetés, igaz, nem is ismerték el. Amikor az egyik újságíró felvetette, hogy még az is kétséges, hogy vajon valóban Fekete-Szalóky-e az eredeti szerzője az anyagnak, a főszerkesztő erre sem adott világos választ. Úgy fogalmazott, hogy „vállaltam a publikálást”, de nem részletezte, hogy ez alatt mit ért. Utalt ugyanakkor arra, hogy szorult helyzetben hozta meg a döntést. „22-es csapdáját” emlegetve arról beszélt, hogy a lapvezetésnek lavíroznia kell abban, hogy „van egy tulajdonosi kérés”, és hogy lehetnek olyan dolgok, amelyek a szerkesztőségre rossz fényt vethetnek.

Az emlékezetes Mészáros Lőrinc-interjúval a Magyar Hang is foglalkozott, a PR-cikk is komoly felhördülést keltett a szerkesztőségben. Annak is a főszerkesztő volt a szerzője.

Olyan hangfelvétel is kiszivárgott, melyen még a régi index idejében Dull Szabolcs akkori főszerkesztő a kiszervezéssel kapcsolatban konkrétan rákérdezett arra is, hogy a médiaügyek kormányzati felelősének, Rogán Antalnak „miért jó, ha az Index nyolc cégben van”, vagyis miért áll érdekében ez az átalakítás. Az átalakítással megbízott Gerényi Gábor erre ezt válaszolta: „A Rogánnak nem az jó. A Rogánnak az a jó, hogy én elmondtam, hogy az a szerkezeti váltás, ami nekem már készen volt tíz évvel ezelőtt, az az Index minőségére garancia lesz. És ő elfogadta.”  Azt is mondta, hogy azért kell a gyors átalakítás, mert „kurva nagy a türelmetlenség, mert nagyon-nagyon sok rossz fát tett az Index a tűzre”.

Az Indexnek részletes kérdéssort küldött a Direkt36, de Starcz Ákos azt válaszolta, hogy „nem szeretnénk semmilyen politikai csatározás részévé válni, így a kampányidőszakban nem kívánunk élni a megszólalás lehetőségével”. Azt ugyanakkor közölték, hogy büntető feljelentést tettek a főszerkesztőről kiszivárgott felvétel miatt.