Hangos lesz a péntekre tervezett tüntetés a „bosszútörvény” ellen

Hangos lesz a péntekre tervezett tüntetés a „bosszútörvény” ellen

Pintér Sándort bírálták az oktatás állapota és a státusztörvény miatt dühös tüntetők (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

FK

Akadályozzuk meg a bosszútörvény elfogadását! Legyünk ott a holnapi demonstráción minél többen! Csatlakozz te is az aHang csapatához holnap és vonuljunk együtt a Kossuth térre – ezzel a felhívással buzdítja a 2021-es ellenzéki előválasztás szervezője a Facebook-oldalán mindazokat, akik kiállnak a tanárok, a diákok és a szülők mellett. A tüntetőket arra kérik a Népszava szerint, hogy magasba emelt zászlókkal, transzparensekkel, sípokkal, kereplőkkel és ami szerintük ebben a helyzetben a legfontosabb, bátorsággal menjenek, hogy erőt mutathassanak.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront a státusztörvény parlamenti vitája idejére, péntek 17 órára tüntetést hirdetett meg a Kossuth térre. A Tanítanék Mozgalom friss felhívást is közölt „Zavarjuk meg holnap a bosszútörvény parlamenti vitáját” címen. Kérdés, hogyan képzelik ezt, miután a pénteki rendkívüli ülésnapon speciális szabályokat vezetnek be a Parlament épületében, amikor  a képviselők a pedagógus életpályamodellről szóló törvényjavaslatot tárgyalják. Így a képviselőkön és az ott dolgozókon kívül senki sem léphet be az Országházba, de még a képviselői irodaházba sem.

Az Egységes Diákfront is várja a tüntetőket péntek délután ötre, a Kossuth térre: mint Facebook-posztjukban írják, nyílt levelet intéztek a parlamenti pártokhoz, „hogy ne vegyenek részt a kormány hazaárulásában, utasítsák el a bosszútörvényt és álljanak ki közösen a magyar oktatásért”. Arra kérik a politikai pártokat és a támogatóikat, hogy jöjjenek ki a pénteki tüntetésre, mert oktatás nélkül nincs jövőnk. És arra kérik az ellenzéki frakciókat is, hogy hosszú idő után először közösen álljanak ki egy ügyért, mert az oktatás kérdése mindannyiunk jövőjét befolyásolja.

– A kormánypárti frakciókról már lemondtunk, a fideszes és KDNP-s képviselők folyamatosan bizonyítják, hogy bármilyen morális, lelkiismereti korlát nélkül készek Orbán Viktor utasításait követni a magyar nemzeti érdekekkel szemben is is, ellenben a Pálfordulás jogát fenntartjuk, mivel rájuk is szükségünk van a modern oktatási rendszerért vívott harcunkban – fogalmaznak. De számítanak azokra a kormánypárti szavazókra is, akiknek fontos a haza jövője, fontos az ország gazdasági fejlődése, akik azt szeretnék, hogy Magyarország a következő évtizedekben egy sikeres és boldog ország lehessen.

A március 2-án nyilvánosságra hozott törvénytervezet többek között megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és egy új jogállás alá, az úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelnék őket, emellett számos ponton szigorítana a pedagógusokkal kapcsolatos szabályozáson. „A benyújtott szövegben több mint húsz olyan pontot számolt össze, amelyekről a korábbi találkozók alkalmával egyetlen szó sem esett” – mondta el a Népszavának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

Sok más mellett olyan időzített bombák maradtak a törvénytervezet szövegében, mint a tanárok átvezényelhetősége, mindössze annyi enyhítéssel az eredeti tervekhez képest, hogy ezt már nem a megye bármely pontjára, csak járáson belül rendelheti el a munkáltató. Emellett fél év helyett három hónapban határozták meg a próba-, illetve felmondási időt – és ezzel lényegében véget is ért az egy éve tartó tüntetések, sztrájkok, engedetlenségi akciók nyomán tett kormányzati engedmények sora.