Jövő héten is lesz tüntetés a „bosszútörvény” ellen

Jövő héten is lesz tüntetés a „bosszútörvény” ellen

Tüntetés az oktatásért 2023.06.01-jén (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tanítanék Mozgalom az Egységes Diákfronttal tüntetést szervez a „bosszútörvény” elfogadásának megakadályozása érdekében. A Tanítanék Mozgalom egész jövő hétre, vagyis hat napra (amikorra várható a törvény vitája és szavazása) területfoglalási engedélyt kért a Kossuth térre, hogy biztosan meg tudják tartani a tüntetést a vita alatt, melynek időpontja egyelőre nem ismert – írják az esemény Facebook-oldalán.

A szervezők arra is emlékeztetnek, hogy már több mint 5 ezer pedagógus helyezte letétbe a felmondását arra az esetre, ha az Országgyűlés megszavazza a sokak által bírált státusztörvényt. Kedd éjszaka nyújtotta be a kormány a Parlamentnek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénytervezetet, amely miatt hónapok óta tartanak időnként erőszakba fulladó tüntetéseket a tanárok, diákok, szülők és támogatóik. Volt, hogy kordonbontásba és könnygázas oszlatásba torkollt a diákok tüntetése a Karmelita kolostor előtt, a rendőrök több tüntetőt be is vittek. Legutóbb hétfőn, azaz a június 5-i pedagógusnapon követelték a státusztörvény-tervezet visszavonását mintegy ezren a Belügyminisztériumnál.

A törvénytervezet többek között megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és egy új jogállás alá, az úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelnék őket, emellett számos ponton szigorítana a pedagógusokkal kapcsolatos szabályozáson. „A benyújtott szövegben több mint húsz olyan pontot számolt össze, amelyekről a korábbi találkozók alkalmával egyetlen szó sem esett” – mondta el a Népszavának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.