Megvan az Európa Tanács új főtitkára

Megvan az Európa Tanács új főtitkára

Alain Berset, az Európa Tanács (ET) újonnan megválasztott főtitkára (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alain Berset-t, a svájci államszövetség korábbi elnökét, volt belügyminisztert választotta a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács következő főtitkárának nyári ülésszakán az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) kedden.

Alain Berset ötéves megbízatása 2024. szeptember 18-án kezdődik. A leköszönő főtitkár, korábbi horvát külügyminiszter és európai ügyekért felelős miniszter, Marija Pejcinovic Buric 2019 óta töltötte be a tisztséget.

A választásról kiadott strasbourgi közlemény emlékeztet: Alain Berset 2012 és 2023 között a svájci kormány tagja volt. Ez idő alatt kétszer, 2018-ban és 2023-ban töltötte be a svájci államszövetség elnöki tisztségét. Miniszterként 12 éven át vezette a szövetségi belügyminisztériumot. Mielőtt csatlakozott a kormányhoz, 2003 és 2011 között a svájci szövetségi parlament tagjaként dolgozott, 2008 és 2009 között a svájci szövetségi parlament felsőházát jelentő államtanács elnökeként szolgált. A PACE korábbi tájékoztatása szerint Alain Berset megfelel az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által még 2007-ben felállított követelményeinek, melyek szerint a szervezet főtitkárának állam- vagy kormányfői tapasztalattal kell rendelkeznie, vagy miniszteri, illetve ennek megfelelő szintű magas beosztást kell tudnia maga mögött.

Az 52 éves szocialista politikus a 246-ból 114 szavazattal kapott bizalmat az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlésétől. Az Európa Tanács főtitkári posztjára hárman jelöltették magukat: Alain Berset mellett Didier Reynders jelenlegi belga uniós igazságügyi biztos, aki korábban belga külügyminiszer, védelmi miniszter és pénzügyminiszter is volt, valamint Indrek Saar, aki 2015 és 2019 között kulturális miniszterként tevékenykedett az észt kormányban. A keddi szavazás során Saar 85, Reynders 46 szavazatot kapott.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanácsot 1949-ben hozták létre azzal a céllal, hogy emelje a kontinens országaiban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának színvonalát. Magyarország 1990-ben csatlakozott a jelenleg 46 tagot számláló szervezethez.