Hétfőn tesz kormányfői esküt Orbán Viktor

Hétfőn tesz kormányfői esküt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a visegrádi és a délkelet-európai országok házelnökeinek konferenciáján az Országházban 2021. szeptember 24-én. A kormányfő mögött Kövér László, az Országgyűlés elnöke. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kövér László házelnök benyújtotta napirendi javaslatát, ebből kiderül, hogy május 16-án választja meg az Országgyűlés immár ötödször Orbán Viktort kormányfőnek a köztársasági elnök javaslatára.

A miniszterelnök megválasztáshoz az országgyűlési képviselők több mint felének szavazata szükséges, ez azonban a kétharmados többség bírtokában nem kétséges, így a kormányfő hivatalba lép.

Mivel a választás eredménye előre borítékolható, így Orbán Viktor hétfőn leteszi a miniszterelnöki esküt, majd a Himnusz után beszédet mond.

A napokban kiderült nem hivatalos úton az új kormány névsora is, előbb azonban be kell nyújtani az Országgyűlés elé a kormány szerkezetét, a minisztériumi struktúrát leíró törvényjavaslatot. Ezt követően hallgathatják meg a parlamenti bizottságokban a miniszterjelölteket. 

Szerdán Orbán Viktor maga posztolt egy képet „Alakulunk” címmel a Facebookra, amin leendő kormányának több tagjával egyeztet a feladataikról a Karmelita teraszán rendezett munkaebéden. 

A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt.

Az eddigi sajtóértesülések szerint az új-régi arcok közül Lázár János építésügyi miniszter lehet, Navracsics Tibor uniós/területfejlesztési, Nagy Márton gazdaságfejlesztési, Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi, Csák János pedig humán innovációs feladatkört kaphat.