Hetvenmillióért is vett ékszereket Schadl György

Hetvenmillióért is vett ékszereket Schadl György

Schadl György (Forrás: RTL Híradó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Imádta az aranyat Schadl György, egy alkalommal pedig egyenesen hetvenmillió forintért vett ékszereket – derült ki a Telex cikkéből. A végrehajtói kar elnöke ráadásul készpénzben fizetett a 2020 júniusi vásárláskor, tehát feltehetőleg 3500 darab húszezres volt nála. (Esetleg hétezer darab tízezres.)

A vásárlás részleteiben előre megállapodtak, Schadl pedig két végrehajtótól, F. Miklóstól és M. Esztertől szedte össze a pénzt. Mindezt úgy, hogy az ékszerész egy GIA értékbecsléssel 1,2 millió dollárra, tehát 360 millió forintra hozta ki a 157,1 grammos, 18 karátos arany karlánc, és egy 168 karátos, azaz 33,6 grammos Natural Fancy Yellow gyémánttal ellátott nyakék értékét. Schadl előbb lealkudta 350 ezer dollárra, később 248 ezerre, végül ebből lett a 70 millió forint. Korábban is vásárolt már ott, például 2019 októberében egymillióért, 2020 februárjában 5,9 millióért, majd 6,5 millióért.

Az ékszereket Schadl György 2021. novemberi őrizetbe vétele után meg is találták a páncélszekrényében. De az irodájában rábukkantak még többek közt egy 45 centis rizsszemű fonott aranyláncra és egy Longines arany női karórára. A páncélszekrényben lapult többek között dollár, török líra, lengyel złoty, orosz rubel, thai bát, jamaicai dollár és cseh korona. Később ékszerszakértőt rendeltek ki, és kiderült, hogy az aranyláncok 850, 460 és 293 ezer forintot értek, a többi ékszerből pedig kijött még egymillió forint. A Schadl kezéről lefoglalt Brequet Marine típusú, 18 karátos aranyötvözetből készült karóra lehetett a legértékesebb, az 7,5 millió forintot érhet.

A letartóztatás után egyébként Schadl telefonon azt kérte feleségétől, Schadl-Baranyai Helgától, illetve apjától, idősebb Schadl Györgytől, hogy rejtsék el az ékszereket. A családtagok kibéreltek egy széfet az OTP Bartók Béla úti fiókjában, de hiába, akkor már lehallgatták őket, és az akció lelepleződött. Schadl feleségét és apját is megvádolták különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással, így tizenheted- és tizennyolcad rendű vádlottak lettek. Az érintettek tagadták bűnösségüket, és azt állították, hogy nem a hatóságok, hanem a betörők elől akarták elrejteni az értékeket. Állításuk szerint azt hitték, az ékszereket Schadl becsületesen szerezte. Mindkét vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyészség.

A nyomozati anyagban az olvasható, Schadl azért vásárolhatta a hetvenmilliós ékszergarnitúrát, hogy eltüntesse a végrehajtóktól előzetesen beszedett több mint kétszázmillió forintot.