Bilincsben, vezetőszáron hozták a tárgyalásra Schadl Györgyöt

Bilincsben, vezetőszáron hozták a tárgyalásra Schadl Györgyöt

Narancssárga felsőben R. Róbert, tőle jobbra a második férfi Völner Pál (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási sajtóérdeklődés mellett kezdődött meg péntek reggel kilenckor a Schadl György és 21 társa ellen indított büntetőper előkészítő tárgyalása. A monstre perben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) jelenleg is aktív elnöke mellett  Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkárt is korrupciós bűncselekményekkel, hivatali visszaéléssel és befolyással való üzérkedéssel vádolják. 

A tárgyalást jelentős biztonsági intézkedések kísérték: a letartóztatásból a bíróságra szállított Schadl Györgyöt és R. Róbert másodrendű vádlottat vezetőszáron hozták be a büntetés-végrehajtás maszkos kommandósai; a harmadrendű Völner kezét azonban nem bilincselték meg, hiszen ő szabadlábon védekezhet. A tárgyaláson a 22 vádlottból huszan jelentek meg, köztük Schadl György felesége és apja is, ketten betegség miatt maradtak távol. 

Schadl nem engedte a fotózást

A tárgyaláson szájmaszkot viselő Schadl György megtiltotta, hogy a tárgyaláson kép-és hangfelvétel készüljön róla, ami meglepő hiszen hivatalosan még mindig a végrehajtói kar elnökének, ezzel együtt közszereplőnek számít. A felvételek teljes tiltását kérte Schadl felesége és apja, ahogy a vádlottak többsége is. Völner Pál azonban hozzájárult a felvételek készítéséhez, ahogy R. Róbert, harmadrendű vádlott is - R. R. volt az, aki a sajtóban kiszivárgó lehallgatási jegyzőkönyvek és hangfelvétele alapján ironikusan "édes gazdámnak" szólította Schadlt.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál  – ellen a Fővárosi Törvényszéken. A vád lényege, hogy a szoros kapcsolatban együttműködő Schadl összesen 83 millió forinttal vesztegette meg Völner Pált, aki cserébe számos "szívességet" tett meg a végrehajtói kar elnökének.

Schadl György ügyvédje állítja, nem kaptak meg minden dokumentumot

Schadl védője szerint már az előkészítő tárgyalásnak is jogi-formai akadályai vannak, hiszen letartóztatásban lévő védence nem kapott meg minden nyomozati iratot, dokumentumot a vádirattal együtt.  Tóth Erzsébet bíró válaszában jelezte, a bíróság minden, hozzájuk érkező nyomozati anyagot és kivonatot tovább küldött a vádlott felé - másrészt, Schadl esetére csak az eljárás végén kerül sor, így a vádlottnak lesz ideje felkészülni a nyomozás dokumentációjából. 

A tárgyaláson az is elhangzott, hogy az ügyészség hiába adott volna le bűnjeleket a napokban a Fővárosi Törvényszéknek, a bíróság bűnjelekkel foglalkozó osztálya megtagadta ezek átvételét, arra hivatkozva, hogy március elsejéig leltároznak.

Alkalmanként 2-5 milliót kaphatott az államtitkár

Az ügyész ismertette a vádakat: előadásában kitért a Schadl és Völner közötti korrupciós kapcsolatra, melyben a végrehajtói kar vezetője alkalmanként 2-5 millió forintot, összesen pedig  83 millió forintot adott át kenőpénzként a volt igazságügyi államtitkárnak. Arra is kitért, hogy a korrupciós pénzeket Schadl György ideiglenesen munkahelye széfjében is tárolta, az összegeket pedig más címen, egy excell-táblázatban könyvelték

 

Kenőpénzek és baráti szívességek

Mivel Völner a végrehajtók kinevezéséért felelős miniszteri biztos is volt, a vád szerint kenőpénzek fejében sokszor közbenjárt a Schadl által megjelelt végrehajtói pályázatok kedvező elbírálásáért. Az összejátszó felek sokszor aprónak tűnő, máskor politikai jellegű ügyekben is kisegítették egymást: a  kiszivárgó lehallgatási felvételek alapján a végrehajtók vezetője influenza elleni vakcinát szerzett a volt igazságügyi államtitkárnak. Völner pedig arra is megkérte kapcsolatát, hogy keressen lejárató információkat a jobbikos Nunkovics Tiborról - Nunkovics ugyanis Völner ellenzéki kihívójának számított a 2022-es választási kampányban.

A vesztegetés ugyanakkor nem csak Völner irányába működött a vádirat, és a napvilágot látó hangfelvételek szerint: a hátszéllel kinevezett végrehajtók hatalmas összegeket, esetenként osztalékuk felét kellett kifizessék az érdekükben közbenjáró Schadl Györgynek - azaz, ők is érintettek a vesztegetésben. Ez is magyarázza, hogy az előkészítő tárgyaláson résztvevő vádlottak legalább fele doktori címmel is rendelkezik.

 Az MBVK elnöke emellett afféle intézőemberként is ügyködött, és Völner támogatásával próbálta elintézni, hogy a Mátrix Oktatási Központ 90 milliós bírságát valahogy elsimítsák. Schadl ezt a harmadrendű vádlott R. Róbert kérésére intézte volna el – R. 150 milliós intézési díjat remélt az oktatási központtól a segítség fejében, amit elosztottak volna Schadl Györggyel.

Megszólalt az ügyészség

Az ügyész több mint egy órán ismertette a 22 személyt érintő vádiratot, mielőtt felsorolta volna a vádpontokat; a tárgyalás vontatottságát jellemzi, hogy csak az utóbbi a felsorolás is 10 percig tartott.

Schadlre 10 év börtönt,  200 millió forintos büntetést és végleges hatályú szakmai eltiltást, Völnerre 8 év börtönt, 25 miliós büntetést és végleges szakmai eltiltást, R. Róbertre pedig 9 év börtönt és 50 milliós büntetést kér az ügyészség. Sok vádlott esetében egy és három év közötti felfüggesztett börtönt és néhány milliótól 30 millióig terjedő pénzbüntetést kérnek.
 

Az utolsó vádlott beismerte tettét, többen követték példáját

A vádirat ismertetése és a vádlottak hosszúra nyúlt azonosítása után a bíróság fordított sorrendet alkalmazott, és a huszodketted rendű vádlottat nyilatkoztatta először. Aki el is ismerte bűnösségét: P. M-et többek között bűnsegédként, üzletszerűen elkövetett hivatalos visszaélés elfogadásával vádolják –elmondása szerint azért ismerte be bűnösségét, mert a vádiratban leírtak tényleg megtörténtek. P. M bocsánatot is kért, mint mondta, megbánta tettét. Így őt az ügyészségi indítványnak megfelelően két év, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és nyolcmillió forintos pénzbüntetést is kell fizetnie.

A Telex beszámolója szerint ezután sorra következtek a beismerő vallomások: a huszonegyedrendű vádlott, P. Béla is beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A vádlott a végrehajtói kar hivatalvezetője volt, a vád szerint Schadl kívánságainak megfelelően pontozta a végrehajtói pályázatokat. A vádlott ezzel elfogadta, hogy maximum hárommillió forintos pénzbüntetésre ítéljék.

A tizenkilenced rendű vádlott, B. László szintén beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A vád szerint ő segített Schadl Györgynek, hogy a túlépített nyaralójának megadják a használatba vételi engedélyt. Az ügyészség azt indítványozta, hogy felfüggesztett börtönt és tizenötmillió forintos büntetést kapjon. A vádlott a bíróságtól azt kérte, ha lehet, mérsékeljék a pénzbüntetését, mert albérletben lakik. A tizenhatod rendű vádlott, P. Béla is beismerte a bűnösségét, így ő is elfogadta az ügyészség indítványát a felfüggesztett börtönre. 

Schadl György felesége és apja viszont nem vallották bűnösnek magukat, és nem akartak lemondani a tárgyaláshoz való jogukról sem. A huszadrendű vádlott, Sz. Gábor szintén nem vallotta magát bűnösnek a különösen nagy értékű csalás vádjában.