Hidegfront vet véget a röpke tavasznak

Hidegfront vet véget a röpke tavasznak

Zivatarfelhők (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap délelőtt átmenetileg mindenhol csökken a felhőzet, és általában többórás napsütésre számíthatunk a gyengén vagy közepesen felhős ég mellett. Az ország nyugati felében délelőtt azonban ismét erősen megnövekszik a felhőzet, és ott tartósan felhős részek is lehetnek.

Az északkeletre szoruló csapadék lassan megszűnik, ám közben az északnyugat felől érkező hidegfront hatására legfőképpen a Dunántúlon, illetve az északi megyékben ismét lehet számítani elszórtan záporokra, zivatarokra. Délután már egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szelet is nagy területen kísérik viharos széllökések, csak estétől mérséklődik érdemben a légmozgás. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között, az északnyugati részeken azonban csak 15 fok körül alakul. A front érkezésével gyorsan csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a déli órákig főként az Északi-középhegység tágabb térségében, északkeleten fordulhatnak elő a záporok mellett további zivatarok, melyeket elsősorban intenzív csapadék (10-20 mm, néhol akár felhőszakadás) és viharos széllökés (60-80 km/h) kísérhet. Az ország északi, északnyugati felén az északnyugati, másutt a délnyugati szelet kísérhetik viharos (~ 60-80 km/h) széllökések, majd estére fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Vasárnap markáns hidegfront érkezik, a hirtelen változás különösen a szív- és érrendszeri betegségekkel, illetve vérnyomáspanaszokkal élők szervezetét viselheti meg. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, a kismamáknál korábban megindulhat a szülés. Az erős, viharos szél ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat, illetve jelentősen ronthatja hőérzetünket – írja az Időkép.

Címkék: időjárás