Hivatalosan is tiltakozott az ukrán külügy az Orbán-kormány propagandavideója miatt

Hivatalosan is tiltakozott az ukrán külügy az Orbán-kormány propagandavideója miatt

A kormány legújabb propagandavideójában a felvillanó Ukrajna-térképnek már nem része a Krím-félsziget, azt már nem jelölték pirossal. (Képernyőfelvétel: a kormány Youtube-videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtott be a magyar külügyminisztériumnak a magyar kormány friss békepárti videója miatt, amely nem Ukrajna részeként ábrázolja a 2014-ben elcsatolt és megszállt Krím-félszigetet.

Az ügy előzménye, hogy néhány nappal ezelőtt újabb videóval jelentkezett a magyar kormány, amelyben tűzszünetet, illetve békét szorgalmaznak. A videóban felvillan egy térkép, amely egy piros színű Ukrajnát ábrázol, és aminek szemmel láthatóan nem része a Krím-félsziget. Az ukrán külügyminisztérium honlapján található közleményben azt írják: az ábrázolás ellentmond a magyar kormány hivatalosan, többször is hangoztatott álláspontjának, mely szerint támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

„Magyarországnak fel kell hagynia a provokációkkal, és eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek az ENSZ, az EU és a NATO tagjaként. Az orosz agresszív politikával való játszadozás nem járul hozzá az európai béke mielőbbi helyreállításához, amit a magyar kormány nyilvánosan szorgalmaz” –olvasható az ukrán közleményben, hozzátéve, hogy a magyar kormány hiába hangoztatja nagy nyilvánosság előtt a békepártiságát, azzal nem járul hozzá az európai béke mielőbbi helyreállításához, ha Oroszország agresszív politikájához igazodik. Az ukrán külügyi közlemény azzal zárul, hogy Ukrajna magyarországi ügyvivője megteszi a videó miatt a szükséges diplomáciai lépéseket.

Érdemes megjegyezni, hogy a propagandavideóval nem ez az egyetlen probléma: mint kiderült, a benne ábrázolt tankról a készítők kisatírozták az orosz szimbólumot. Erről Tompos Márton, a Momentum Mozgalom parlamenti frakcióvezető-helyettese és szóvivője számolt be a Facebook-oldalán szombaton. Mint írta, az eredeti propagandavideó 11. és 13. másodperce között látható egy tank, amint éppen egy kisebb magaslatra felgurulva lő egyet. Úgy látja, hogy a használt anyagban a videó készítői elhomályosították a tank oldalán lévő szimbólumot, ami az eredeti videóban látszik, ez pedig a Szent György-szalagon lévő piros-fehér kereszt, amit az orosz katonai járművekre szoktak festeni.