IDEA Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága

IDEA Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) beszél a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. Balról Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos (b2), jobbról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j3), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2), Palkovics László technológiai és ipari miniszter (j) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j4). A kabinetvezetői értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az IDEA Intézet 2022. július 27. és augusztus 7. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy a Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából – derül ki a közvéleménykutató lapunknak eljuttatott közleményéből.

A július eleji méréshez képest hibahatáron belüli, a teljes népesség vonatkozásában kettő, a biztos szavazó pártot választók körében pedig három százalékponttal csökkent a kormánypárt támogatottsága, ez utóbbi mutató 54-ről 51 százalékra esett vissza. 

Összességében a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 2022. májusához képest – amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43 százalék) –, 8 százalékponttal csökkent (35 százalékra), ami bőven hibahatáron túli változás.  

A Fidesz támogatottsága ezzel visszatért a 2022-es választási kampányt megelőző, 2021. decemberi szintre – jegyzi meg az IDEA. 

Az elemzők szerint a kormánypárthoz több szálon kötődő szavazók mérete szinte változatlan volt, őket még nem tántorították el a meghirdetett rezsiemelés, valamint az adóintézkedések. Ugyanakkor azok a szavazók, akik elsősorban a kampányígéretek hatására csatlakoztak a párthoz, inkább csalódtak, és elindultak az úgynevezett ismeretlen preferenciájúak táborába.

A kutatásból kiderül, hogy az ellenzéki pártok közvetlenül nem tudtak profitálni a kormánypártról lecsatlakozó szavazók dühéből. A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a DK, melynek támogatottsága májushoz képest összességében 5 százalékponttal emelkedett, így a teljes népesség körében 11, a biztos pártválasztók körében 17 százalékon állt. A harmadik a Mi Hazánk Mozgalom, míg a többi párt az ötszázalékos parlamenti küszöb környéken áll.