Így taktikázik és kezeli a járványhelyzetet Orbán Viktor lengyel „tanítványa”

Így taktikázik és kezeli a járványhelyzetet Orbán Viktor lengyel „tanítványa”

Köztisztasági dolgozó buszt fertőtlenít egy varsói buszpályudvaron a koronavírus-járvány megfékezése érdekében 2020. március 26-án (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár általában véve az utóbbi években a magyar és a lengyel belpolitikai élet egészen sok hasonlóságot mutat (ami nem is csoda, hiszen a kormánypárt első embere bevallottan Orbán Viktor tanítványának számít), a koronavírus kiváltotta helyzet több szempontból is a magyartól eltérő helyzeteket és kihívásokat eredményezett a Visztula partján. Maga a járvány nagyjából hasonló méretűnek tekinthető – ha a népességre vetített arányokat nézzük – egyelőre Lengyelországban, mint hazánkban. A TVN televíziós csatorna honlapján ma megjelent összefoglaló szerint ez idáig 2055 megbetegedést regisztráltak, az elhunytak száma 31.

Az első és legfontosabb különbség a járvány politikai következményeit tekintve, hogy az országot a legforróbb belpolitikai időszakban, az elnökválasztás és a parlamenti választások évében találta a rettegett vírus. Jelenlegi állás szerint a köztársasági elnök megválasztásának időpontját május 10-re tűzte ki a kormány, holott józan ésszel is belátható, szinte kizárt, hogy ilyen korán lehetséges legyen gond nélkül megtartani azt.

A Jog és Igazságosság (PiS) kritikusai így nem látnak mást a döntés mögött, mint terelést, ami csak arra jó, hogy közben a pártvezér, a formális hatalommal nem, ám politikai formációja és az ország irányítása felett szinte alig korlátozott befolyással rendelkező Jaroslaw Kaczynski megvalósíthassa a maga politikai célkitűzéseit, élve a válsághelyzet kínálta rendkívüli lehetőséggel. Mindenekelőtt a lépés azt a célt szolgálja, hogy az amúgy is megosztott lengyel ellenzék ne tudja rendezni sorait és belefulladjon a választási időpont körüli vitába – miközben a kormány erősnek és tettre késznek mutathatja magát.

Veszélyhelyzet után járványhelyzetet hirdettek Lengyelországban | Magyar Hang

Varsó a lakosság aktivitásának minimálisra csökkentésével kerülné el a fertőzések számának robbanásszerű emelkedését.

És jól számol Kaczynski. A korábbi kormánypárt, a jobbközép Polgári Platform (PO) hosszú ideje identitásválságban van: karizmatikus vezető híján sodródik, miközben egyszerre harcol az egyesült baloldallal és a népi oldallal, ahová többek között a nagy múltú Parasztpárt tartozik, mely korábban a PO megbízható szövetségese volt.

A Polityka című hetilap publicistája a választások céldátuma kapcsán írt elemzésében kitér arra, hogy önmagában az erről folyó vita is segít abban a PiS vezérének, hogy elterelődjön a figyelem a járvány okozta – elsősorban gazdasági – válsághelyzetről. Márpedig a kormány által eddig kínált mentőcsomagot igen sokan – a vállalkozások és a cégek oldaláról – elégtelennek és túl későn érkezettnek tartják már most is – ahogy a cikk fogalmaz: a kormány pakettja, pontosabban az azzal szembeni fellépés, egyesítette az összes munkáltatókat képviselő szervezetet. Harmadrészt a pártvezér lépése beleilleszkedik abba a taktikába – és ez nem ismeretlen előttünk sem, ha magyar példaképe alapállását vesszük alapul –, hogy ezt az irracionális lépést is egyfajta hűségpróbaként értelmezzük. Vagyis a hívek lojalitását teszik ismét próbára.

Még egy jelenséget érdemes szemügyre venni, ami különbségként jelentkezik a két ország között: ez pedig a misék látogatásának tilalma. Míg nálunk ezt viszonylag zokszó nélkül elfogadta mind az egyház, mind a hívek közössége, a nagyon erősen katolikus Lengyelországban komoly közéleti pengeváltást eredményezett ez a döntés is. A kormányhoz lojális jobboldali médiában nem egy olyan publicisztika jelent meg, ami antiklerikális támadásként értelmezte az egyébként józan és észszerű döntést.

Ismétlésre készül Andrzej Duda | Magyar Hang

A kormányzó Jog és Igazságosság által támogatott elnökre májusban minden bizonnyal két forduló vár.

Még egy terület létezik, ahol nagyon komoly – a magyar viszonyokhoz mérten jóval meghatározóbb – veszteség érte a lengyel gazdaságot, ez pedig az utóbbi években látványosan prosperáló film- és fesztiválipar. A nem ritkán milliós nézőszámokat produkáló lengyel gyártású filmek nézettsége értelemszerűen masszívan visszaesett, holott nem egy premier zajlott az utóbbi hetekben. Több, nagy hagyományú filmfesztivál, így a nemzetközi mércével mérve is számottevőnek számító krakkói Camera Off időpontja is bizonytalanná vált.