Szathmáry István Pál

Tiszta ész? Mint a penész

Tiszta ész? Mint a penész

Petri György szikár, megrágott alakjával és ránchintette arcával, tudatosan vállalt önsorsrontásával számomra azt a táltosba hajló elátkozott dalnokot idézi meg, aki szent bolondként veszi magára egy nagyobb közösség terheit, átkait és vétkeit.
Kiért szól a harang?

Kiért szól a harang?

Nem lettünk-e valamiképpen mi, akik a világ mégiscsak szerencsésebb részén élünk, szigetek? Megannyi kis mérges, a maga igazának keresésébe és felmutatásába belefáradt választófejedelemség.
Magyar filozófus dzsungelsírja

Magyar filozófus dzsungelsírja

Az ember nem is érti, miért nem készített még sorozatot a Netflix vagy az HBO a filológusokról. Pedig egy jó kis szövegközi nyomozás semmivel nem kevésbé izgalmas, mint egy helyszínelés. Itt van például Szécsy János ügye.
A Bolondkirály és a Szuperempata

A Bolondkirály és a Szuperempata

Móricz Zsigmond tökéletesen ráérzett arra, hogyan is épül fel egy kórosan narcisztikus személyiség. Ennek egyik legfontosabb ismérve a teljesen irreális felhatalmazottság érzése, amely gyakran párosul torz önértékeléssel.
Nemolvasó nép

Nemolvasó nép

Akárhogy is lesz, a jövő meghatározó könyvformátuma jó eséllyel a kindle-ön és társain formálódik. Az e-könyv tökéletes szimbóluma korunknak: nem a világok tükre, hanem tükörvilág.
Közös ellenség

Közös ellenség

Micsoda örömet okozna elpusztítani, elégetni, megölni. Nem viccelek! – írta Slawomir Mrozek Stanislaw Lemnek. De kire gondolt, és miért?
Holokauszt és Instagram

Holokauszt és Instagram

Lukácsi Katalin meglehetősen rossz döntést hozott, amikor a holokauszt áldozataira emlékezve a közösségi oldalakon meztelen felsőtestéről osztott meg fotót.
Pocsolyalakó

Pocsolyalakó

„Most közösen egy interperszonális testtudatos tréningen veszünk majd részt, ami segít nektek a kommunikatív görcsök feloldásában.”