Nem annyira (neg)édes Anne

Nem annyira (neg)édes Anne

Lucy Maud Montgomery regényének régi és új lengyel fordítása

Sok egyéb erény birtoklása mellett nem árt, ha egy jó műfordító jól fejlett etikai izomzattal is rendelkezik, hiszen időnként egészen komoly morális súlyokat kénytelen a vállára venni. Egész nemzedékek közérzetét, valóságérzékelését és társadalmi kényelmét befolyásolhatja címválasztásával, stiláris döntéseivel. És az sem hátrány, ha mentálisan ütésálló: megtörténhet, hogy döntésével akár egy egész, de legalábbis egy fél nemzet haragját magára vonja.

Így járt legutóbb Anna Bankowska, akinek a neve az év elején szinte folyamatosan felbukkant a lengyelországi sajtóban – aztán sajnos az ukrajnai háború hírei vették át az uralmat. De mivel tudta ennyire látványosan magára vonni a figyelmet a lengyel transzlátor? Több évtizednyi angol műfordítói tapasztalattal a háta mögött Bankowska valami olyasmire vetemedett, amivel sikerült a lengyel kollektív tudatalattit végzetesen megpiszkálnia: újrafordította és radikálisan újragondolta a kanadai Lucy Maud Montgomery századelőn született ifjúsági regényfolyamának (magyarul az Anne otthonra talál címet viselő) első részét.

Már a címválasztással jókora sokkot okozott. Számunkra bizony elég nehéz elsőre megérteni a felháborodás okát, hiszen az említett magyar címváltozat (a kötet 1992-ben jelent meg nálunk) már eleve tisztes (vagy inkább tisztességtelen) távolban áll az eredetitől, mely egyébként így hangzik: Anne of Green Gables. Ráadásul maga a mű sem annyira közismert mifelénk, legfeljebb akkor kapják fel többen a fejüket, ha azt mondom: Váratlan utazás. A borzasztóan magyarított címmel futó tévésorozat, mely állandó és meghitt vizuális bútordarab volt a kilencvenes évek magyar televíziózásában, Montgomery művei alapján készült.

• Milyen problémák voltak a száz évvel ezelőtti fordítással?
• Számított-e az újrafordítás miatti támadásokra Anna Bankowska?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!