Kiesett a szegedi sürgősségi mosdójának ajtaja, fehér lepedőt terítettek a helyére

Kiesett a szegedi sürgősségi mosdójának ajtaja, fehér lepedőt terítettek a helyére

Akadálymentes mosdó ajtó nélkül a szegedi SBO-n 2022 június 5-én (Olvasónk fotója)

Fotó: Olvasónk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megalázó körülmények között, kis túlzással a nyílt folyosón kénytelenek folyóügyeiket intézni azok a mozgásukban korlátozottak, akik a szegedi sürgősségi betegellátó osztályon (SBO) várnak ellátásra. A mosdónak, ahol a vécé is található, ugyanis nincs ajtaja, azt egy fehér kórházi lepedővel sikerült pótolni – számolt be lapunk egyik olvasója, aki fotókat is mellékelt a helyzetről. (A képek június 5-én készültek.)

Ezek alapján jól látszik, hogy az ajtó nélküli mosdó nincs kivonva a forgalomból, semmilyen arra utaló jel – még egy az intézmény betegtájékoztatási módszereire oly jellemző kicelluxozott A/4-es papír – sincs, hogy azt ne használják. Mint ahogy arról sincs tájékoztatás, hogy merre található a legközelebbi (ajtóval is ellátott) akadálymentes toalett. 

Az SBO a szegediek körében csak új klinikaként emlegetett Semmelweis utca 6. szám alatti épület magasföldszintjén üzemel, az aulából nyílik. A mosdó pedig – ahogy az olvasónk fotóján is látszik – közvetlenül az üvegajtó-bejárat mellett, balra található. S mivel a mosdóajtót helyettesítő lepedő nem takar kellőképp, így az aulából is jó belátás nyílik a kórházi illemhelyre. Aminek zavartalan használatára valószínűleg nagy szükség lenne, a váróban ugyanis zömében tolószékes betegek várakoznak ellátásra, hosszú órákon át. 

 

Arról, hogy az olvasónk által leírt helyzet megfelel a valóságnak, a helyszínen mi is meggyőződtünk és ha már arra jártunk, az SBO fogadópultjánál érdeklődtünk. A plexifal mögött ülő ápolók arról számoltak be, hogy az ajtó hetekkel korábban egyszerűen kiszakadt a helyéről, egyik kollégájukra kis híján rádőlt. Az osztály munkatársai ugyanakkor némileg árnyalták a helyzetet, elmondták ugyanis, hogy a mozgáskorlátozottak használhatnak másik mosdót is, az ajtó nélküli illemhelyet pedig a személyzet használja.

Megkerestük a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sajtóosztályát is. Egyebek között azt kérdeztük, tudnak-e az illetékesek a problémáról, indult-e vizsgálat a baleset ügyében, illetve hogy mikorra várható a sürgősségi osztály mosdója ajtajának pótlása. Reagálás cikkünk megjelenéséig nem érkezett. Amint érkezik, frissítjük cikkünket, vagy új cikkben számolunk be válaszaikról.

Frissítés:

Június 8-án, vagyis három nappal azután, hogy elküldtük kérdéseinket, reagált az SZTE sajtóosztálya. Válaszukat módosítás nélkül közöljük: „A sajtóban megjelent információ, mely szerint ajtó helyett, a folyosóról egy lepedővel leválasztott mosdót kénytelenek használni a betegek, nem felel meg a valóságnak. A szóban forgó akadálymentesített mosdó jelenleg üzemen kívül van, mert felújítás alatt áll, új ajtó kerül beépítésre. Az illemhelyet a felújítás során természetesen senki sem használja. A szinten további két akadálymentesített vizes blokk is üzemel, melyet igénybe vehetnek a betegek.”