Index: rákkeltő anyag jut a Dunába Óbudánál

Index: rákkeltő anyag jut a Dunába Óbudánál

Az Óbudai Gázgyár épületei 1987-ben (Fotó: Fortepan/Umann Kornél)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rákkeltő anyagok jutnak az egykori Óbudai Gázgyár területéről a Dunába – állapította meg a Greenpeace vizsgálata.

Az Index egyik olvasója jelezte augusztusban a portálnak, hogy a Duna alacsony vízállása miatt szivárgó mérgek látszanak a parton. A Greenpeace szakemberei által vett csurgalékvíz- és üledékminták több anyag (cianid, benzol, naftalin, arzén) sokszoros, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták.

A hatóságnak legalább tíz éve tudnia kell a szennyezésről: 2009-ben ugyanis a környezetvédelmi hatóság mintákat vett az érintett partszakaszon, a portál információi szerint az eredmények a mostaniakhoz hasonlóan a rákkeltő anyagok többszörös határérték-túllépését mutatták ki. Az eredményeket azért lehetett elhallgatni, mert normál vízállásnál a mérgezett talajvíz nem, vagy csak láthatatlanul szivárog a folyóba. A lapnak szakemberek azt mondták, hogy a rákkeltő anyagok veszélyt azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel, vagy beszívják azokból képződött gázokat. Azaz főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arra horgászó, sétáló embereket. Mint írták, a szennyeződés a folyóba kerülve ugyan felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.

Az 1914-től 1984-ig működő Óbudai Gázgyár területének kármentesítése eddig elmaradt, az erre kiírt pályázat eredménytelenül zárult. Szakértők szerint azonban a partvonal mentén szűrőkutak telepítésével viszonylag olcsón megállítható volna a Duna szennyezése.

A Fővárosi Vízművek szerint nem kell aggódni

Budapest ivóvízellátása biztonságos, a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szigorú előírásoknak – közölte a vízművek pénteken az MTI-vel. A vízművek számára évek óta ismert az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítésével kapcsolatos probléma, „amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé” – írta vízművek közleményében.

Hozzátették: a vízművek hosszú évek óta a rendkívüli helyzetekben jól kialakított, különleges protokoll szerint üzemelteti ivóvízellátó rendszerét, amelynek része a fokozott ellenőrzés, másrészt – amennyiben a kockázat ezt indokolja – az érintett kutak kizárása a vízellátó rendszerből, illetve „ürítőre” járatása. „Ennek megfelelően az utóbbi hónapokban tapasztalt dunai kisvízállásra való tekintettel a mintavételek és a vizsgált paraméterek száma a megszokottnál is magasabb. Vizsgálati eredményeink szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége a hálózati ivóvízre vonatkozó összes követelménynek megfelel. A vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval határérték alatt vannak” – tették hozzá.