Indoklás nélkül kirúgták a szentesi református iskola igazgatóját

Indoklás nélkül kirúgták a szentesi református iskola igazgatóját

A szentesi Kiss Bálint Református Iskola. (Fotó: Kiss Bálint Református Iskola Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fenntartó Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség Presbitériuma január 4-én visszavonta Karikó-Tóth Tibor, a Kiss Bálint Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde intézményvezetőjének kinevezését – derül ki a közleményből, amelyet az iskola osztott meg a Facebook-oldalán.

A döntést nagy felháborodás követte a diákok és a szülők körében, akik tiltakozásuk jeléül egy, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének címzett petíciót is indítottak az aHang felületén – írta a Hvg.hu. Cikkünk megjelenéséig már több mint nyolcszázan írtak alá a petíciót, ami jelentős szám, mert az iskolának 423 tanulója van a Szeged.hu szerint. „Szülőként és diákként ezúton fejezzük ki tiltakozásunkat a döntés ellen, mert meggyőződésünk, hogy Karikó-Tóth Tibor vezetése alatt az intézmény működése nem adhatott okot ilyen döntésre, nevezett személy szakmai és erkölcsi alkalmassága véleményünk szerint nem megkérdőjelezhető. Kifejezetten kérjük a döntés visszavonását, illetve amennyiben ez alapos indokból nem lehetséges, abban az esetben kérjük, hogy az intézmény fenntartói jogát a jövőben közvetlenül a Tiszántúli Református Egyházkerület gyakorolja” – olvasható a petícióban.

Mint a hírportál emlékeztet, a pedagógusok munkáját, helyzetét meghatározó státusztörvényt tavaly júliusban fogadta el az Országgyűlés. Egyes részei szeptemberben léptek hatályba, más fejezetek most, januártól. Ilyen az a rendelkezés is, amely megengedi, hogy egyházi fenntartású iskolákban indoklás nélkül fel lehet mondani az igazgatónak. A 73. paragrafus 8. bekezdése ugyanis így szól: a „megbízási jogkör gyakorlója a megbízást írásban visszavonhatja, melyet – az egyházi fenntartású köznevelési intézményben foglalkoztatott kivételével – a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló kérelmére indokolni kell”. Karikó-Tóth kinevezését két nappal a törvény hatályba lépése után vonta vissza a fenntartó.