Becsöngettek, egy többgyermekes családnak kisebb vagyonba kerülhet az iskolakezdés

Becsöngettek, egy többgyermekes családnak kisebb vagyonba kerülhet az iskolakezdés

Diákmunkások tankönyveket készítenek elő szállításra Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában 2021. augusztus 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén is előbb utalta át a Magyar Államkincstár a szeptemberi családi pótlékot, de a korábbi kutatások alapján még a legmagasabb összeg sem fedezi az iskolakezdés költségeit, még egy gyermek esetében sem. Annak ellenére sem, hogy a 2020–21-es tanév óta a közoktatásban már minden évfolyam ingyenesen jut hozzá a tankönyvcsomaghoz, ami korábban évfolyamtól függően 11–25 ezer forintba került. Az, hogy mennyit kell fordítani egy gyermek beiskolázására, nagyban függ attól is, hogy milyen minőségű termékeket vásárolnak a szülők, vagy milyen holmik maradtak meg jó állapotban az előző tanévről, de általában több tízezer forintos költségről van szó. Több gyermek beiskolázása komoly anyagi próbatétel elé állíthatja a kevésbé tehetős családokat.

2021-ben egyelőre még nem jelent meg reprezentatív felmérés arról, hogy mekkora költségekkel számolnak a szülők az iskolakezdés miatt, de a korábbi évek összes kutatása és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy mindenképpen több tízezer forintról van szó gyermekenként. A korábbi kutatások általában úgy igyekeztek meghatározni ezt a költséget, hogy beleszámították a szoros értelemben vett tanszereken kívül a sportszert, ruházatot, hangszert is.

Felmerülhetnek a tanév elején olyan költségek is, amelyek nem minden évben jelentkeznek, mint a digitális eszközök, vagy egy-egy bútordarab megvásárlása, amelyek jelentősen befolyásolhatják a költségvetést. Bár a laptop vagy az okostelefon beszerzését nem várja el az iskola, a távolléti oktatás tapasztalatai miatt a korábbinál többen dönthetnek úgy, hogy év elején saját digitális eszközzel szerelik fel a gyerekeket, ha a korábbi járványhullámok alatt még nem tették.

A Központi Statisztikai Hivatal minden évben utólag méri fel, hogy mennyit költöttek az iskolakezdésre a szülők. 2017-ben 41 ezer forintnyi kiadás jutott egy iskolásra (minden 24 év alatti tanuló fiatalt beleszámolva). 2019-ben már csak 25 ezer 600 forint volt az egy tanulóra jutó összes költség, igaz, ebbe már csak a 19 év alattiakat számolták bele. A Magyar Hangnak beszámoló édesapa elmondása szerint ők idén ennél kevesebbet, közel húszezer forintot költöttek második osztályos gyermekük iskolakezdésére. Ebben az új taneszközök, például a füzetek, egy új tolltartó és az új tornacucc volt benne. A szülő megjegyezte: náluk sok holmi tavalyról maradt, de még idénre is jó, például iskolatáskát sem kellett venniük ebben az évben. 

A KSH által mért összeg csökkenéséhez az is hozzájárulhatott, hogy az ingyenes tankönyvek bevezetése felmenő rendszerben, folyamatosan zajlott 2013/2014-től, vagyis a 2016-17-es tanévben elsőtől negyedikig már nem kellett tankönyvet vásárolni, a felsőbb évfolyamokban viszont még igen. Az ezt megelőző években az Eduline körképe szerint 11-25 ezer forint között mozgott a tankönyvcsomagok ára, a felsőbb évfolyamokon gyakoribbak voltak a magasabb árak. Az ingyenes tankönyvek bevezetése a tavalyi tanévre fejeződött be, tavaly ősszel már minden közoktatásban tanuló diák ingyen kapta a tankönyveket. Erre idén is 13 milliárd forintot fordít a magyar állam. 

Bár a tankönyvek mára valóban ingyenesek, ám ezeket csak az első két osztályban kapják szó szerint ajándékba a diákok, harmadiktól kölcsöntankönyv-rendszer működik, vagyis az állami tankönyveket használatra kapják a gyerekek, azokat év végén vissza kell szolgáltatni, nyilván megkímélt állapotban, beírások és jelölések nélkül. Ha ez nem sikerül, vagy a diák megtartaná a tankönyvét, a szülőnek kell gondoskodni a pótlásáról.

Mindez csak az állami tankönyvekre igaz, amelyekkel kapcsolatban azonban sok kritikát megfogalmaznak gyakorló pedagógusok és más szakemberek. A magánkiadók tankönyvei közben valamilyen mértékig továbbra is keresettek, azok használata ugyanis nincs megtiltva: – Ahol van támogató szülői közösség, ott a pedagógus felvetheti, hogy a szülők szerezzék be az egyik vagy másik magánkiadású tankönyvet, ha azt a pedagógus jobbnak találja az állami egyentankönyvnél. Ez a tapasztalatok szerint legfeljebb néhány ezer forintos ráfordítást jelent, mert a pedagógusok nyilván nem egy teljes tankönyvcsomag megvásárlását kérnék, csak egy-két tankönyvét. Sokan abban a hitben élnek, hogy ez a közoktatásban illegális, holott nem az, hiszen ha hivatalosan nem is tankönyvként, de segédeszközként alternatív könyvek is használhatók annak ellenére, hogy egyébként erős a nyomás az iskolákon, hogy az állami egyentankönyveket használják – számolt be a Magyar Hangnak Miklós György, a Szülői Hang szülői érdekképviseleti szervezet vezetője.

Mivel a koronavírus-járvány alatt felértékelődtek a digitális módszerek és tananyagok, szerinte idén az is egy-egy magánkiadású tankönyv mellett szólhat, hogy ezekhez sokszor jó minőségű digitális anyagokat is tartoznak, ami külön motiválhatja a gyerekeket. Ezeket a digitális anyagokat a távoktatás ideje alatt ingyenesen bocsátották a közoktatás rendelkezésére egyes kiadók, ám a jelenléti oktatás visszatérésével újra fizetőssé váltak. 

Az iskolakezdésre tekintettel a szokásosnál hamarabb, augusztus utolsó hetében utalta a Magyar Államkincstár a családoknak a családi pótlékot és más családtámogatásokat. Az intézkedés mintegy 1,2 millió gyermekes magyar családot érint. A családi pótlék visszatérő közéleti viták tárgya Magyarországon, mivel annak összege 2009 óta változatlan. Egy gyermek esetén 12 200, kettő esetén 13 300, három gyermeket nevelő családok esetén 16 ezer forint. Ezek az összegek mindössze 1-2 ezer forinttal magasabbak akkor, ha valaki egyedül neveli egy-három, vagy akár ennél több gyermekét. 20 ezer forint feletti családi pótlék csak tartósan beteg gyermek nevelése esetén jár, a legmagasabb, 25 900 forintos összeget a tartósan beteg gyermekét egyedül nevelő szülő kaphatja.

Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy pénzbeli juttatással vagy tanszerrel támogatják az iskolakezdést, ezzel a lehetőséggel számos önkormányzat él. Emellett a segítő szervezetek is komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy azokat a családokat segítsék, akik biztosan nem tudják kigazdálkodni az iskolakezdés gyermekenként több tízezer forintos költségét. Idén a Nagycsaládok Országos Egyesülete az Auchan áruházlánccal közösen gyűjtött tanszereket a rászoruló családoknak.  Az áruházlánc arra kérte vásárlóit, hogy néhány taneszközzel vegyenek többet a szükségesnél, és ezeket ajánlják fel a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), amelynek közel kilencszáz önkéntese gyűjtötte össze és osztotta szét az adományokat. Az idei gyűjtés eredményeképpen 65 000 tanszerből 1700 többgyermekes családnak jutott iskolakezdési csomag.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje a napokban jelezte: ha kormányra kerül, húszezer forintos iskolakezdési támogatást adna minden családnak. Az európai parlamenti képviselő egy gyermek iskolakezdése esetén 50 ezer forintos kiadással számol.