Leállt az ügyfélkapu, meghosszabbítják az adóbevallási határidőt

Leállt az ügyfélkapu, meghosszabbítják az adóbevallási határidőt

Az elektronikus ügyfélkapu 2023. május 22-én este

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn éjfelkor jár le a személyi-jövedelemadó bevallásának határideje, de este leállt az ügyfélkapu, így nem lehet belépni az elektronikus leadáshoz. A könyvelők szerint órák óta problémák voltak már a rendszerrel. A NAV meghosszabbította a leadási határidőt.

Már délutántól folyamatosan szakadozott az adatkapcsolat a NAV rendszereivel, majd nagyjából este fél nyolctól a Központi Azonosítási Ügynök nem volt elérhető, így egyetlen kormányzati rendszerbe se lehetett belépni – írta a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében, amit a 444 ismertetett. A kormányrendelet szerint az ESZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik majd automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. Az ESZJA rendszer a mostani hiba mellett is több informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást és hamis hibaüzeneteket ad válaszul, például azt írja a munkamenet közepén, hogy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz – írta Ruszin Zsolt, az MKOE elnöke.

Hozzátette: a törvény szerint a fentiek kimerítik az „elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység” fogalmát, a ma esedékes bevallások, így az ESZJA-bevallás határidejét is meg kellene hosszabbítani. A határidő meghosszabbítását szerinte az is indokolja, hogy leállt az online számlák lekérdezése is. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete korábban is figyelmeztetett arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét.

Egy nappal meghosszabbítják a határidőt

Kedd éjfélig benyújtható a személyi jövedelemadó (szja) bevallása és az 1 + 1 százalékos rendelkezés – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője hétfő este az MTI-vel. Kis Péter András azt írta, hogy május 23-án éjfélig megtekinthetők, módosíthatók és jóváhagyhatók az szja-bevallási tervezetek a NAV eSZJA-rendszerében. A határidő meghosszabbítását a KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) és a kapcsolódó szolgáltatások hétfői lassulása, nehézkes elérése indokolja. A NAV így biztosítja, hogy mindenki hozzáférjen a bevallási tervezetéhez, és valamennyi rendelkezni kívánó adózó támogathassa az általa kiválasztott civil szervezetet, technikai számos vallási közösséget, illetve a Nemzeti Tehetség Programot – olvasható a közleményben.

 
 
 
 
 

Címkék: NAV, adózás, adóbevallás