Járóka Líviát jelöli újra a Fidesz az EP alelnökének

Járóka Líviát jelöli újra a Fidesz az EP alelnökének

Az európai parlamenti választáson mandátumot nyert Járóka Lívia (Fidesz-KDNP) a megbízólevél átvétele után az Országházban 2019. június 20-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra jelöli Járóka Líviát a Fidesz az Európai Parlament (EP) alelnökének, számolt be róla a Népszava. A politikus 2017 óta tölti be ezt a tisztséget, 2019-ben pedig egyszer már újraválasztották a mostani képviselő-testület megalakulásakor. Akkor viszont a Fidesz még az Európai Néppárt színeiben politizált – legalábbis névleg. Tavaly márciusban aztán elhagyták a pártcsaládot, a függetlenné váló Járóka viszont maradhatott alelnök.

A politikus mostani indulásához a képviselő-testületből 36 aláírót kell szereznie. A Népszava szerint leginkább szélsőjobboldali szavazatokra számíthat, miután a lengyel kormánypártiakat is magába foglaló euroszkeptikus csoport inkább a saját jelöltjét preferálja. Az EP másik magyar alelnöke a DK EP-képviselője, Dobrev Klára volt, de ő már jelezte: nem indul ismét a posztért.

Az Európai Parlament korábbi elnöke, David Sassoli január 11-én halt meg. Új elnököt és alelnököket kedden, illetve szerdán választ a plenáris ülés.