Navalnijt, Bicskét és Novák Katalin kegyelmi döntését is emlegetik a tüntetők

Navalnijt, Bicskét és Novák Katalin kegyelmi döntését is emlegetik a tüntetők

Tüntetők az internetes influenszerek gyermekvédelmi témában meghirdetett tüntetésén (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős a rendőri készültség péntek este a Lendvay utcánál a helyszínen tartózkodó munkatársaink szerint. Rengetegen érkeztek az influenszerek Hősök terére meghirdetett, gyermekvédelmi témában tartott tüntetésére, Pottyondy Edina és Osváth Zsolt mellett Azahriah is beszédet mond a rendezvényen. Több tízezren lehetnek a tüntetésen. Időközben egyébként lemondott Balog Zoltán, aki mellett Gulyás Gergely többé-kevésbé kiállt a kormányinfón. Magyar Péter kapcsán viszont úgy fogalmazott, hogy nem szereti, ha fenyegetik, mire Varga Judit exférje számon kérte, mikor is tett így, egyúttal a Központi Nyomozó Főügyészségre invitálta.

A tüntetésre, mint várható volt, rengetegen kíváncsiak, munkatársunk fél hétkor azt tapasztalta, hogy a Bajza utcánál az Andrássy út teljes szélességében hömpölyög a tömeg. Putin is a terrorist – skandálták a demonstrálók, amikor az orosz nagykövetség elé értek. Előkerült a nemrég elhunyt Alekszej Navalnij arcképe is, továbbá békét követeltek Ukrajnának. 

A Rippl-Rónai utca és a Lendvay utca sarkánál már kordont is húztak fel, folyamatosan érkeztek a rendőrautók hét óra körül, tudósítónk szerint pedig a Dózsa György út felé is ez lehet már a helyzet. A Lendvay utca egyébként jelenleg békés, nem láttunk összetűzést a rendőrök és a tüntetők között. A Dózsa sarkáról, a Szépművészeti Múzeum mellől egyébként jól hallani a tüntetésen felszólalókat, és itt hét órakor még a tömeg is szellősebb volt.

Helyszínen tartózkodó kollégánk szerint a tüntetők közel fele harminc év alattinak tűnik. A szervezők előzetes kérése az volt, hogy az érkezők mellőzzék a pártzászlót, ilyet pedig munkatársaink eddig nem is nagyon láttak. 

Bicskét és Felcsútot emlegető táblát is láttunk, míg más azt a kérdést tette fel egy kartonlapra írva: Ki tette eléjük a papírt?

A beszédeket követően, nyolc óra után nem sokkal már békésen megindult hazafelé a tömeg, kollégáink nem találkoztak addig jelentősebb atrocitással. Negyed kilenc környékén azért akadt már kisebb balhé: a Fidesz-székháznál zúgott a pedofideszező kórus, a tüntetők azt üvöltötték a rendőröknek: „Pedofilokat védtek.” Mások pedig a megszokott „Orbán, takarodj”-rigmust kiáltották. 

Az orosz követségnél munkatársunk látott egy kézi kamerás rendőrt, aki összeszólalkozott néhány arra elhaladó tüntetővel. A demonstrálók bekiabáltak, miért kamerázza azokat, akik gyertyákat gyújtanak. Elhangzott az is egy fiatal részéről: „Putyin, gyáva gyilkos!” Többen gyertyákat gyújtottak közben.

A Fidesz-székháznál akadt azért később, fél kilenc után konfliktus a rendőrökkel. Egy kisebb tömeg nyomakodott, skandálták azt is, hogy „sün”. Rohamrendőrök is érkeztek, egy alezredes pedig levetette a sisakokat.