Joe Bident is aggasztja a Klubrádió ellehetetlenítése

Joe Bident is aggasztja a Klubrádió ellehetetlenítése

Joe Biden beszédet mond, miután az Egyesült Államok 46. elnökeként letette hivatali esküjét a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai demokrata vezetést is aggasztja a Klubrádió frekvenciájának elvétele, derült ki a washingtoni külügyi tárca állásfoglalásából. A Hvg.hu szemlézte Ned Price megszólalását, ami szerint az Egyesült Államok „Joe Biden alatt ismét összpontosítani kíván a demokráciára”, és osztja az aggályokat a magyarországi sajtószabadság helyzetével kapcsolatban. Price úgy látja, ha még egy független hang kiszorul a nyilvánosságból, az újabb csapás lenne a médiasokszínűségre. Bátorítják a magyar kormányt, hogy támogassa a nyílt sajtóviszonyokat, ügyeljen a jogállamiságra, és tartsa szem előtt az átláthatóságot.

Az AFP hírügynökség hozzátette, a Klubrádió frekvenciájának elvétele erősíti a nyugtalanságot Európában a magyar sajtószabadság helyzetét illetően. Megjegyezték, esetleges felülvizsgálatra csak hónapok múlva lehet számítani, addig a rádió rengeteg hirdetési pénztől eshet el, és feltehetőleg a hallgatók meghatározó része sem követné a csatornát az internetre.

Aggodalmát fejezte ki sajtóértekezletén a francia külügyminisztérium is. Szorosan követik a fejleményeket, és ha valóban el kell hallgatnia a Klubrádiónak, azt rossz jelnek veszik a tájékoztatás magyarországi szabadságával kapcsolatban. Agnes von der Mühll külügyi szóvivő felszólította a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben európai kötelezettségvállalásait.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic szintén felszólalt a rádió mellett. A Süddeutsche Zeitung cikke szerint az ország utolsó ismert független rádiójáról van szó, amit a Médiahatóság két kisebb, adminisztratív hiba miatt kíván ellehetetleníteni. Az osztrák Zöldek EP-delegációvezetője, Monika Vana pedig azt követelte, az Európai Unió ne nézze tétlenül azt, ahogy a csatornát botrányos médiajogi eszközökkel felszámolják. „A hatalom teljesen szándékosan torzítja a versenyt” – jegyezte meg Vana.

A Fővárosi Törvényszék kedden hagyta helyben a Médiahatóság azon döntését, ami a Klubrádió frekvenciájának elvételéről szólt. A csatorna szerződése 2014. február 14-étől 2021. február 14-éig, hét évre szólt a Budapest 92,9 MHz frekvenciára. A Médiatanács tavaly szeptemberben utasította el az újításra vonatkozó kérelmet.

Címkék: Klubrádió, Ned Price