Jövő év márciusának végéig nyújtják be Lázár Jánosék a javaslataikat a KRESZ módosítására

Jövő év márciusának végéig nyújtják be Lázár Jánosék a javaslataikat a KRESZ módosítására

Lázár János (Fotó: Lázár János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) széleskörű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés keretében megkezdi a KRESZ megújítását – jelezte a Lázár János vezette tárca csütörtöki közleményében.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatnak megfelelően az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben zajlik:
• a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályok
• a humán tényezőt, a szankciórendszer,
• az infrastruktúra,
• és a járműműszaki feltételrendszert érintő jogszabályok átfogó felülvizsgálata.

Öt fő témakör mentén indul el a közlekedési szabályrendszer megújítása és az új KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) kialakítása. A Kormány 1091/2024. (IV. 3.) határozatának megfelelően sor kerül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletet (KRESZ), valamint a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálatára; a közlekedési szabályrendszeren beül a humán tényező – így a képzési, oktatási háttér, és a közlekedési kultúra – fejlesztési lehetőségeinek vizsgálatára; a szankciórendszer és a közúti ellenőrzési tevékenység hatékonyabbá tételének vizsgálatára; a közútkezelési szabályrendszer felülvizsgálatára; valamint a járművekkel szemben támasztott műszaki elvárások megújítására, az önvezetéssel kapcsolatos technológiák alkalmazási lehetőségeinek kialakítására.

– A KRESZ megújítása során folytatódik a széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés, a cél az egyszerűbb, átláthatóbb és korszerűbb szabályozás kialakítása, a biztonságos közlekedés feltételeinek garantálása minden közlekedő számára, a szabályismeret és a szabálykövetés javítása, valamint a hazai közlekedési kultúra fejlesztése  – írták. Kiderült a közleményből az is, Lázár János, építési és közlekedési miniszter a belügy-, a Miniszterelnökséget vezető, a kultúráért és innovációért felelős, az igazságügyi, valamint a közigazgatási és területfejlesztési miniszter bevonásával 2025. március 31-ig tesz javaslatokat az új szabályozás kialakítására.